A Leedsi Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a gombák segítségével olyan új haszonnövény fajtákat lehetne létrehozni, amelyeknek kevesebb műtrágyára lesz szükségük - írja South West Farmer. Egy kiválasztott gombafajt a búza közé telepítve ugyanis azt tapasztalták, hogy a búza sokkal több fontos tápanyagot szívott fel a földből.
A gombák, amelynek fonalai társulást alkottak a búza gyökereivel, kimutathatóan nagyobb mennyiségű foszfort és nitrogént adtak át a gabonanövénynek, amely cserébe szénhidrátokat juttatott át a gombának. Ezzel pedig valódi szimbiózis valósult meg a két növény között. A kutatók mérései szerint a gombák a gabonanövény számára a szükséges foszforfelvétel 80%-át képesek voltak biztosítani, és cserébe az általuk a levegőből kivont karbonok 10-20%-át juttatták át a társult gombáknak.
Ez az arbuszkuláris mikorrhizának nevezett jelenség már régóta ismert a biológiában, az utóbbi negyven évben már több kutatás is zajlott a szimbiózis megértése és lehetséges felhasználása kapcsán. Ami a Leedsi Egyetem kutatását fontossá teszi, az az, hogy ők a kísérletükhöz olyan légköri szén-dioxid-szintet állítottak be, amilyet 2100-as évekre jósolnak a tudósok, és a gomba még ilyen körülmények között is képes volt tápanyagokat átadni a gabonanövénynek. Ez pedig a jövő élelmiszerbiztonságára nézve fontos lehet.
- mondta Katie Field, a Leedsi Egyetem professzora.
Azzal, hogy kevesebb műtrágyára lehet szükség a jövőben, nagyban csökkenthető lesz a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátása, ezzel együtt pedig az ágazat a klímaváltozásban betöltött szerepe is. Emellett megkezdődhet a kevéssé műtrágyaigényes búzafajták kifejlesztése is.