Ennyit keres és ennyi támogatást kap a brit tejtermelő, amikor panaszkodik

agrarszektor.hu
A hideg tavasz, majd a nyári szárazság megnehezítette a brit tehenészetek életét is, ami jelentős jövedelemcsökkenésben nyilvánult meg idén. Az időjáráson kívül az emelkedő költségek is hozzájárultak a nyereség szignifikáns eséséhez. Ezzel együtt még mindig profitábilis ez a tevékenység, de ez már leginkább a támogatásoknak köszönhető - írja a farminguk.com.

Az októberben legvégén publikált brit adadatok szerint a húsmarha- és a tejelőmarha-ágazatban is nagyot zuhant a termelés eredményessége. Ez azzal jár, hogy a brit gazdák is egyre inkább rá vannak utalva a támogatásokra. A tehenészetek bevétlei 38 százalékkal csökkentek, miközben az állandó és a változó költségek is sokat emelkedtek idén.

Egy átlagos brit tehenészet bevételei 30.300 fonttot (11,5 millió forintot) tettek ki, miközben támogatásokból különbző jogcímeken összesen 43.400 fontot (16,5 millió forintot) tehetett zsebre. A tej ára 2 százalékot emelkedett, a termelése pedig 7 százalékkal bővült az idei évben, ami biztató lenne, csakhogy a takarmányozási költségek 22 százalékkal nőttek, ahogy a munkaerő és a gépüzemeltetés is több kiadással járt.

Ezzel együtt a tejtermelőknek még mindig nem lehet okuk panaszra, ugyanis ebben az ágazatban találni a legtöbb olyan gazdaságot, amelyikben az éves profit meghaladja 75 ezer fontot (28,5 millió forintot). A baromfiszektor után ez a legjövedelmezőbb állattenyésztési ágazat Nagy-Britanniában.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!