Több mint 20 éve nem volt ilyen: ezt tette a világ hústermelésével a sertéspestis

agrarszektor.hu
Az idei lehet az első év az elmúlt több mint 20 évben, amikor a világ hústermelése csökkent, ami főként a Kínában pusztító afrikai sertéspestis számlájára írható - olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új elemzésében.

Mintegy 335 millió tonna élősúlyú marha-, birka-, baromfi- és sertéshús került előállításra 2019-ben, 1%-kal kevesebb, mint tavaly. Ennek fő oka a globális termelés közel felét kitevő kínai sertéshús-termelés 20%-osra becsült zsugorodása. Eközben az országban a baromfihús-előállítás 17%-os növekedése gyorsan pótolta a hiányt, 8%-ra csökkentve a kínai hústermelés-kiesést. A sertéshús teszi ki a világ teljes hústermelésének több mint harmadát, a baromfi 39%-ot, míg a marhahús 21%-ot. Várhatóan nagyobb lesz a globális kibocsátás ez utóbbiakból, köszönhetően a termelés bővülésének Argentínában, az Európai Unióban és az Amerikai Egyesült Államokban. A húsfélék globális kereskedelme 6,7%-os bővüléssel zárhatja az évet.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az élelmiszerekkel kapcsolatos kilátásokról szóló jelentés egy sor alapvető árucikk (gabonák, hal, cukor, tej, hús stb.) termelési és piaci trendjeit elemzi. A mostani kiadás egyúttal a globális banántermelést fenyegető fuzárium trópusi 4-es rasszára (TR4) is részletesen kitér, mely a közelmúltban már Latin-Amerikában is felütötte a fejét.

Az előzetes adatok alapján nőtt a világ búza- és kukoricatermelése, míg a rizs csökkent a tavalyi rekordévhez képest. Eközben a fogyasztói oldalon mindhárom esetében pozitív lesz a mérleg, sőt, a bővülés mértéke még a népességszám növekedést is meghaladja a FAO szerint. Eközben a növekvő fogyasztás ellenére a cukor előállítása 2,8%-kal csökken. Bővül a globális tejtermelés 1,4%-kal köszönhetően az indiai és pakisztáni tejelő szarvasmarha-állomány gyarapodásának. A világ haltermelése mindeközben változatlan maradt, miután a halászat kibocsátásának 3,4%-os csökkenését ellentételezte az akvakultúra 3,9%-os növekedése.

A FAO jelentés kitér a TR4 betegség jelentette esetleges veszélyekre a banán és főzőbanán 45 milliárd dolláros nemzetközi piacára. Konzervatív becslések szerint - mely szerint a fuzárium nem terjed tovább Latin-Amerikában - a TR4 továbbfertőzése leginkább Ázsiában jelent majd problémát, és globálisan 2%-os termeléskiesést, 240 000 munkahely megszűnését és áremelkedést jelenti majd. A TR4 terjedése felidézi egy korábbi fizáriumfajta pusztítását, amely az 1950-es években tönkre tette a Gros Michel banánvariánst több milliárd dollár veszteséget és egy új banánfajta, a Cavendish elterjedését okozva. A fuzáriumfertőzés különösen súlyos fenyegetést jelent, mivel több évtizedig túlél a talajban, ezért elhagyott földek és újonnan művelésbe vett területek kísérik útját. A TR4-es variáns nem csupán a Cavendish-t fertőzi - amely bár az egyik legnépszerűbb gyümölcs a nemzetközi kereskedelemben, kevésbé fogyasztják termőhelyein. A fertőzés terjedésének széleskörű következményei megkövetelik a "fokozott éberséget" a termelőterületeknél és a fejlett és exportőr országok - melyek az évi mintegy 100 milliárd banánt elfogyasztják - kutatói körében a betegség megelőzése és hatásainak mérséklése érdekében, mondta a FAO trópusi gyümölcsökre specializálódott elemzője, Sabine Altendorf.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?