Megrendezték a napokban a Nemzet Sajtja versenyt, amelynek zsűrizését két nemzetközi szaktekintély végezte - írja a balaton.hu. A győztes részt vehet a sajtok Bocuse d'Or-jának tartott Mondial du Fromage elnevezésű világversenyen. A zsűri egyik tagja Dennis Halle volt, a francia sajtgyártás és termékfejlesztés egyik ikonikus, máig aktívan dolgozó alakja. Kiemelt érdeme van több sajtfajta kifejlesztésében, megalkotásában. Jelenleg az egyik legnagyobb sajtgyártó cég minőségbiztosítási vezetője. Az angol származású zsűritag, Ross Capes családja 1934 óta foglalkozik kézműves sajtok készítésével, és most is az eredeti receptúrák alapján dolgoznak, hagyományos technológiával. A brit sajtipar fontos segítője és képviselője, több brit termék köszönheti neki nemzetközi megjelenését. Szinte minden pozícióban kipróbálta magát az iparágban, több nemzetközi sajtverseny aktív bírálója, a sajtértékelők szövetségének tagja.
A Nemzet Sajtja címet a Reményik Kálmán - Vászolyi Sajtmanufaktúra által készített Balaton sajt nyerte, mely zárt tésztájú, 3 hónapos érlelésű sajt. Ezzel lehetőséget kap, hogy részt vegyen a sajtok Bocuse d'Or-ján, Mondual du Fromage elnevezésű világversenyen.
II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja - Nemzet Sajtja verseny 2019 eredménye:
I. Balaton sajt (zárt tésztájú, 3 hónapos érlelésű sajt) - Vászolyi Sajtmanufaktúra; Reményik Kálmán
II. Major sajt (pincében érlelt, félkemény sajt, teljes kecsketejből) - Bikácsi Sajtműhely; Rónyai Rita
III. Páter sajt (9 hónapig érlelt, zsíros, kemény, röglyukas, kézműves sajt) - Magyaralmási Agrár Zrt.