A konkrét változásra már szeptemberben figyelmeztettek, írta meg az mfor.hu, amely emlékeztetett rá, hogy Sutka László, a Pick Szeged Zrt. megbízott vezérigazgatója a hvg.hu portálnak beszélt arról, hogy az alapanyag drágulás a fogyasztói árakban is meg fog jelenni idővel, mivel egyes alapanyagok esetében 20-30, de akár 40%-kal is nőttek az árak március óta. A téliszalámi mellett más termékek is drágultak az elmúlt héten. aAsertéspárizsi és a gyulai jellegű szárazkolbász kilós ára egyaránt 3-3%-kal emelkedett, így a párizsi kilójáért 1970 forint után 2027 forintot kellett adni múlt héten, a szárazkolbász ára pedig 4805 forint lett a korábbi 4676 után.
A fogyasztói árak elszállása már eddig is látható volt, a Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderült, hogy a drágulás már szeptemberben élesen megmutatkozott a fogyasztói árakban. Soha olyan drága nem volt például a párizsi és a sertéshús, mint a kilencedik hónapban, de a sertéscomb egységára is látványosan emelkedett.
A drágulásért egyértelműen az afrikai sertéspestis terjedése tehető felelőssé. Noha Magyarországon házisertésekben eddig nem, csak vaddisznókban mutatták ki a betegséget, a magyar piac és árak alakulása nem független a világpiaci folyamatoktól.