Szuperélelmiszer hódít a magyar boltokban: ezt az állattartók sem hagyják szó nélkül

agrarszektor.hu
Az állati eredetű húsok kiváltására szolgáló, növényi fehérjékből előállított alternatív készítményeket, úgynevezett műhúsokat egyre több magyar áruházlánc polcain meg lehet már találni. Habár a hazai szervezetek szerint ezek a termékek ma még Nyugat-Európában is luxuscikknek számítanak, ugyanakkor pár év múlva komoly versenytársa lehet a hagyományos húsféléknek.

Egyre több magyar áruházláncban megtalálhatók már az úgynevezett vegánhúsok, amelyek kizárólag növényi alapanyagokból készült húspótló készítmények - írja a Magyar Nemzet. A hús kiváltásával, a növényi fehérjékből előállított készételek, például hamburgerek már régóta beszerezhetők Magyarországon is, ugyanakkor kiskereskedelmi forgalomban eddig nem volt hozzáférhető alapanyagként a műhús. Ezek a termékek habár manapság egyre népszerűbbek, jelenleg még luxuscikknek számítanak, ugyanis elég drágán beszerezhetők.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke elmondta: egyelőre nemcsak Magyarországon, de Nyugat-Európában is luxusterméknek számítanak az alternatív húspótló készítmények. Ezért ma jellemzően egészségügyi, etikai okokból választja ezeket egy szűk fogyasztói réteg, így rövid távon nem várható, hogy komolyan veszélyeztetné a hagyományos húsfélék piacát a növényi fehérjékből előállított alternatíva.

Ugyanakkor az elnök arra is figyelmeztetett, amennyiben az elmúlt öt-tíz évben tapasztalt technológiai fejlődés sebessége fennmarad, s az alternatív termékek íze és állaga egyre közelebb kerül a hagyományos húshoz, ezzel párhuzamosan pedig érdemben sikerül az önköltségi árakat leszorítaniuk az előállítóknak, akkor komoly piaci alternatívát jelenthet már a fogyasztók köré­ben is az alternatív hús. Éder Tamás hozzátette: a következő egy-két évben nem várható, hogy komolyan veszélyeztetnék a hagyományos piacot az alternatív készítmények.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?