Egyre több magyar áruházláncban megtalálhatók már az úgynevezett vegánhúsok, amelyek kizárólag növényi alapanyagokból készült húspótló készítmények - írja a Magyar Nemzet. A hús kiváltásával, a növényi fehérjékből előállított készételek, például hamburgerek már régóta beszerezhetők Magyarországon is, ugyanakkor kiskereskedelmi forgalomban eddig nem volt hozzáférhető alapanyagként a műhús. Ezek a termékek habár manapság egyre népszerűbbek, jelenleg még luxuscikknek számítanak, ugyanis elég drágán beszerezhetők.
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke elmondta: egyelőre nemcsak Magyarországon, de Nyugat-Európában is luxusterméknek számítanak az alternatív húspótló készítmények. Ezért ma jellemzően egészségügyi, etikai okokból választja ezeket egy szűk fogyasztói réteg, így rövid távon nem várható, hogy komolyan veszélyeztetné a hagyományos húsfélék piacát a növényi fehérjékből előállított alternatíva.
Ugyanakkor az elnök arra is figyelmeztetett, amennyiben az elmúlt öt-tíz évben tapasztalt technológiai fejlődés sebessége fennmarad, s az alternatív termékek íze és állaga egyre közelebb kerül a hagyományos húshoz, ezzel párhuzamosan pedig érdemben sikerül az önköltségi árakat leszorítaniuk az előállítóknak, akkor komoly piaci alternatívát jelenthet már a fogyasztók körében is az alternatív hús. Éder Tamás hozzátette: a következő egy-két évben nem várható, hogy komolyan veszélyeztetnék a hagyományos piacot az alternatív készítmények.