A hosszúra nyúlt nyárnak és az enyhe ősznek köszönhetően a megszokottnál is tovább tudták ellátni a gazdálkodók hazai termelésű paprikával a piacot - mondta a Magyar Nemzetnek Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke. Sokan még most is szedik a hidegfóliákból a termést, a jövő héten azonban lehűlés várható, így a szezon is véget érhet. Vannak, akik már befejezték a szedést, a legtöbb termelő azonban addig kivár, amíg a külső hőmérséklet nem csökken mínusz három fok alá - tette hozzá. Jelezte, az idén jó szezont zárnak a hajtatott paprikával foglalkozó kertészetek, a mintegy 1500 hektáros termőterületről a tavalyihoz hasonló, 180-185 ezer tonnás mennyiséget takaríthattak be.
A kígyóuborka piaca is kiegyensúlyozott volt az idén - tájékoztatott Ledó Ferenc. Az újonnan megépült üvegházakban folyó termesztés rövid időre túltelítette a piacot, így néhány hétig az árak is mélypontra kerültek, de a szakember szerint a kínálati oldal a jövőben rendeződni fog.
Paradicsomból is több termett az elmúlt évekhez képest, ami szintén az új létesítmények termelésbe állításának köszönhető. A FruitVeb adatai szerint az idén összességében 120-125 ezer tonna paradicsom kerülhetett ki az üvegházakból. A mennyiség a következő években vélhetően tovább nő, hiszen 2021-ig csaknem 140 hektárnyi új üvegház készül el, amelyek zömében paradicsomot termesztenek majd a kertészetek.
A boltokban november végéig még zömmel magyar áruval találkozhattak a vásárlók. A terméktanács elnöke megjegyezte, április elejétől paprikából és paradicsomból is önellátók vagyunk, csupán egy-két százaléknyi mennyiség kerül be külföldről, az is inkább csak a kínálat színesítését szolgálja. Decembertől március végéig mindkét zöldségből importra szorulunk, ennek mennyisége azonban csökkent az elmúlt években. Korábban a téli időszakban 10-12 ezer tonna paprika érkezett a külpiacokról, ez a mennyiség ma hat-hét ezer tonnára tehető. Paradicsomból évente 10-12 ezer tonnát importálunk.