2024. november 22. péntek Cecília

Húsleves-dilemma: mi drágább, a hús vagy a zöldség?

agrarszektor.hu
A G7 portál összegyűjtötte az 50 legnagyobb mértékben dráguló zöldséget/gyümölcsöt Magyarországon. A július végi adatok szerint egy sor termék 40 százaléknál is nagyobb áremelkedésen ment át az utóbbi évben. Az agrárszektor.hu pedig kigyűjtötte a legfontosabb hústermékeket. Most megmutatjuk, csalnak-e az érzékeink, amikor azt gondoljuk, már a zöldség a húsleves legdrágább alkotórésze.

Az G7 által kigyűjtött 50 termék fele legalább 40 százalékkal drágább most, mint egy évvel ezelőtt, ugyanakkor számos gyümölcs és zöldség ára csökkent tavalyhoz képest. A részletes grafikonokat itt lehet megtekinteni. A július végén mért árváltozások átlaga 5,7 százalék volt, ami csaknem kétszerese az inflációnak. Ha a szélsőségeket kizáró medián értékét nézzük, az csupán 3,6 százalékot mutat, de még ez is reáldrágulást jelez a 2,9 százalékos hivatalos inflációs adathoz képest.

A G7 a drágulás fő okaiként ezeket a tényezőket nevezte meg:

  • Csökken a hazai termőterület. Ez szerepet játszik abban, hogy kis mértékben folyamatos inflálódás van, mivel a hazai zöldség-gyümölcs mennyisége a nagybani piacokon csökken.
  • Mivel a kereslet megvan, és a lakosságnál lévő elkölthető pénz mennyisége nő, a kieső hazai termést az importáru veszi át, ám ennek árszintje (a kivételektől eltekintve) általában magasabb. A keresleti piac és a magasabb árú import következtében a termelők kis mértékben emelni tudják az áraikat.
  • A dráguláshoz hozzájárul a piac fehéredése is.

Az agrárszektor.hu a fentiekhez képest lényegesebb okokat is hozzátesz:

  • Európa legnagyobb zöldség-gyümölcs termelői (hollandok, spanyolok, németek, franciák, lengyelek) 2018-ban óriási aszállyal szembesültek, ami idén részlegesen megismétlődött. A legszembetűnőbb a burgonya áremelkedése volt, de sokat drágultak a saláták és a paradicsom is. Bár ma már egyikből sincs hiány, a piaci szereplők nehezen "engedik el" a kialakult magasabb árszintet.
  • Ténylegesen emelkedik a zöldség-gyümölcsfogyasztás, és nemcsak a pénztárca vastagodása miatt. Ennek egyik oka az egészségtudatos étkezés, a másik sokkal prózaibb: a hús elképesztő mértékű drágulása. Ehhez képest a zöldség még olcsónak mondható.
  • A hús drágulása mögött pedig az afrikai sertéspestis áll. A Kínába exportált vagy a Lengyelországban, Romániában kivágott állatmennyiség hiányzik az európai picon, ígya legkedveltebb  sertéshúsféleségek 20-40 százalékos dráguláson mentek át, de magukkal húzták a többi helyettesítő termék árát is.

A lenti grafikonon gyűjtöttük ki ezeket. Feltűnő lehet a csirkemell mérsékelt drágulása. Ennek oka, hogy ez a termék az Ukrajnából nagy mennyiségben érkező, szárnyas, csontos csirkemellel (ún. "csikekabáttal") kellett hogy versenyezzen, melynek beáramlását csak mostanra tudta visszafogni az EU.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?