Húsleves-dilemma: mi drágább, a hús vagy a zöldség?

agrarszektor.hu
A G7 portál összegyűjtötte az 50 legnagyobb mértékben dráguló zöldséget/gyümölcsöt Magyarországon. A július végi adatok szerint egy sor termék 40 százaléknál is nagyobb áremelkedésen ment át az utóbbi évben. Az agrárszektor.hu pedig kigyűjtötte a legfontosabb hústermékeket. Most megmutatjuk, csalnak-e az érzékeink, amikor azt gondoljuk, már a zöldség a húsleves legdrágább alkotórésze.

Az G7 által kigyűjtött 50 termék fele legalább 40 százalékkal drágább most, mint egy évvel ezelőtt, ugyanakkor számos gyümölcs és zöldség ára csökkent tavalyhoz képest. A részletes grafikonokat itt lehet megtekinteni. A július végén mért árváltozások átlaga 5,7 százalék volt, ami csaknem kétszerese az inflációnak. Ha a szélsőségeket kizáró medián értékét nézzük, az csupán 3,6 százalékot mutat, de még ez is reáldrágulást jelez a 2,9 százalékos hivatalos inflációs adathoz képest.

A G7 a drágulás fő okaiként ezeket a tényezőket nevezte meg:

  • Csökken a hazai termőterület. Ez szerepet játszik abban, hogy kis mértékben folyamatos inflálódás van, mivel a hazai zöldség-gyümölcs mennyisége a nagybani piacokon csökken.
  • Mivel a kereslet megvan, és a lakosságnál lévő elkölthető pénz mennyisége nő, a kieső hazai termést az importáru veszi át, ám ennek árszintje (a kivételektől eltekintve) általában magasabb. A keresleti piac és a magasabb árú import következtében a termelők kis mértékben emelni tudják az áraikat.
  • A dráguláshoz hozzájárul a piac fehéredése is.

Az agrárszektor.hu a fentiekhez képest lényegesebb okokat is hozzátesz:

  • Európa legnagyobb zöldség-gyümölcs termelői (hollandok, spanyolok, németek, franciák, lengyelek) 2018-ban óriási aszállyal szembesültek, ami idén részlegesen megismétlődött. A legszembetűnőbb a burgonya áremelkedése volt, de sokat drágultak a saláták és a paradicsom is. Bár ma már egyikből sincs hiány, a piaci szereplők nehezen "engedik el" a kialakult magasabb árszintet.
  • Ténylegesen emelkedik a zöldség-gyümölcsfogyasztás, és nemcsak a pénztárca vastagodása miatt. Ennek egyik oka az egészségtudatos étkezés, a másik sokkal prózaibb: a hús elképesztő mértékű drágulása. Ehhez képest a zöldség még olcsónak mondható.
  • A hús drágulása mögött pedig az afrikai sertéspestis áll. A Kínába exportált vagy a Lengyelországban, Romániában kivágott állatmennyiség hiányzik az európai picon, ígya legkedveltebb  sertéshúsféleségek 20-40 százalékos dráguláson mentek át, de magukkal húzták a többi helyettesítő termék árát is.

A lenti grafikonon gyűjtöttük ki ezeket. Feltűnő lehet a csirkemell mérsékelt drágulása. Ennek oka, hogy ez a termék az Ukrajnából nagy mennyiségben érkező, szárnyas, csontos csirkemellel (ún. "csikekabáttal") kellett hogy versenyezzen, melynek beáramlását csak mostanra tudta visszafogni az EU.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Agrárium 2025
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye
EZT OLVASTAD MÁR?