A Masosz tagságának szavazatai alapján odaítélt elismerésben azok a hazai szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkásságukkal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére, közölte a díjak átadása előtt Slezsák Zoltán, a szervezet elnöke és Kosárka József, elnökségi tag. A Par Excellence díjban idén a következő szakemberek részesülhettek:
Termelő kategóriában a szekszárdi Schieber Pincészet nyerte el a díjat. A méltatás szerint ez a négy évtizede alapított családi birtok mintegy 30 hektáron gazdálkodik, szőlőültetvényeik nagyobb része a kiváló adottságú Baranya-völgy dűlőin található. Az utóbbi időben nemzetközi borversenyeken is számottevő sikereket érnek el.
Kereskedő kategóriában Kató Andrást, a Mitiszol/Terroir Klub alapító társtulajdonosát és ügyvezetőjét díjazták. Az általa vezetett vállalkozás csaknem másfél évtizede foglalkozik olyan borok forgalmazásával és népszerűsítésével, amelyeket vegyszermentesen termesztett szőlőből állítanak elő, mesterséges adalékanyagok felhasználása nélkül. Kató András missziónak tekinti, hogy a magyar termelők által készített borok külföldi fogyasztókhoz is eljussanak, így ezek ma már több észak-európai ország üzleteiben és éttermeiben is elérhetők.
Vendéglátó kategóriában az egri Macok Bisztró részesült az elismerésben. A vár közvetlen szomszédságában működő családi vállalkozás döntően helyi kistermelőktől szerzi be az alapanyagokat, amelyekből gondos odafigyeléssel készülnek a gasztronómiai élményt kínáló fogások, de ugyanilyen gondosan állították össze itallapjukat is. Borboltot is üzemeltetnek, amelyben hazai különlegességek is megtalálhatók.
Szakíró kategóriában Viniczai Sándor lett a díjazott, aki okleveles kertészmérnök végzettséggel harminc éve a Magyar Mezőgazdaság országos hetilap munkatársa. Rendszeresen jelennek meg borral kapcsolatos írásai, egy ideje a Borászati Füzetek felelős szerkesztője is. Tapasztalt borbíráló, hazai és nemzetközi versenyeken gyakran vesz részt a zsűri munkájában. Tagja a Magyar Bor Akadémiának és a Magyar Borszakírók Körének. Az Év szakújságírója lett 2012-ben, a Soó Rezső szakmai díjat 2017-ben kapta meg.
Oktató kategóriában Horkay András nyerte el a díjat. Külföldi tanfolyamok elvégzése után felsőfokú borismereti képzettségekkel rendelkezik, megszerezte az azok oktatására jogosító diplomákat, valamint a nemzetközi borakadémikusi címet is. 2010-től a budapesti székhelyű Central European Wine Institute tulajdonos-igazgatója. 2013-2018 között az Országos Borszakértő Bizottság elnöke volt. A hazai rendezésű borversenyeken rendszeresen bírálóként működik közre.
A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között, a 2020-as Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján vesznek át.