Ne várj tovább! Ezeket a zöldségeket már most elvetheted a kiskertbe

Ne várj tovább! Ezeket a zöldségeket már most elvetheted a kiskertbe

agrarszektor.hu
Megérkezett a tavasz Magyarországra, és habár a felmelegedés már egy ideje tart, és a tél is nagyon enyhe volt, most jött el az ideje annak, hogy az első zöldségeket elvessük szabadföldbe. Összegyűjtöttük, mikkel érdemes elkezdeni a kert feltöltését.

Úgy tűnik megérkezett a tavasz Magyarországra, egyre melegebbek a nappalok, és egyre kevésbé hűl le a levegő éjszaka. Ezek mind annak a jelei, hogy elkezdhetjük a kertészkedést, vagyis eljött az ideje annak, hogy az első zöldségek magjai a földbe kerüljenek. Hoztunk egy kis listát arról, miket érdemes már most elvetni. 

A hagymák ideje most érkezett el, ami azt jelenti, hogy szinte minden dughagymát elültethetünk most, és a hagyma vetőmagok is vethetők a gyorsan melegedő talajokon. A legkorábban vethető hüvelyesek a borsók, és habár a legtöbben zöldborsót szoktak vetni, érdemes kipróbálni a cukorborsót is. A hazánkban honos lóbabokat is ilyenkor kell vetni, a magasabbak mellé pedig érdemes támasztékot tenni. A petrezselymek is elvethetők már, illetve nem szabad megfeledkezni a retkekről sem, egy nagyon hálás, korai zöldségféléről van ugyanis szó. Elsőként a hónapos retkeket vetjük, melyet soha ne hagyjuk benn 35 napnál tovább a földben, mert nem nagyobb lesz, hanem, pudvás, csípős, vagy rágott.

EZ IS ÉRDEKELHET

A káposztafélék közül szinte az összes fajta vethető már fóliás palántanevelésre, ugyanakkor a korai saláták magjai is bekerülhetnek a földbe, a fejes saláták többsége, illetve a rukkolák egy része már most is vethető. Emellett jó néhány sárgarépa is alkalmas a korai vetésre. A hidegtűrő spenótok ilyen tél esetén akár augusztustól március végéig is vethetők, de most kerülhet a földbe a sóska magja is. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?