A baromfiágazatnak mintegy négymilliárd forint lehet a részesedése a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére a Gazdaságvédelmi Alap által biztosított 25 milliárd forintnyi többletforrásból - írja a Világgazdaság. Ez a készülő jogszabálytervezetek szerint úgy valósulhat meg, hogy a termelők - ahogyan azt már az Agrárminisztérium is közölte - 3 milliárd forint értékben kaphatnak támogatást, a baromfiiparban tevékenykedő élelmiszeripari vállalkozások számára pedig egymilliárd forint juthat a 25 milliárdos forrásból az élelmiszeriparnak fenntartott 8 milliárdból. A termelők számára biztosított 3 milliárd forint pluszforrás a megemelt, úgynevezett de minimis keretet terheli, a támogatás alapja pedig a tervek szerint a tavalyi első negyedév teljesítménye lesz. A baromfiiparban tevékenykedő élelmiszeripari vállalkozások a foglalkoztatottak után igényelhetnének összesen körülbelül egymilliárd forintnyi támogatást. Ez arányos az ágazat súlyával - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója.
Közben a baromfiágazatban lassan megoldódni látszik a koronavírus-járvány következtében kialakult piaci probléma, de az ágazati szereplők nem számítanak arra, hogy ez rövid távú folyamat lesz. A fagyasztott baromfihúskészletek még a múlt héten is növekedtek, de Csorbai Attila szerint a szektor körülbelül most lehet a gödör alján, és a készletek ugyan lassan, de hamarosan elkezdenek kopni. A legtöbb országban a baromfitartó vállalkozások a termelés visszafogásával próbálták kezelni ezt az extrém piaci helyzetet, átlagosan mintegy 15 százalékkal csökkentek a telepítések. Ennek hatásai a rövidebb tenyészidejű fajoknál - például a csirkénél - hamarabb jelentkeznek, de már most érkeztek jelzések arról, hogy Csehországban nincs elegendő friss áru, így oda már magyarországi szállítmányok is érkeznek. Ez a fagyasztott készleteket még nem érinti, de a frissáru-piacon beindulhat az óvatos keresletnövekedés.