A szalmonella baktérium sokszor a mosatlan zöldségek és gyümölcsök elfogyasztásával kerül az ember szervezetébe. Ez az állítás egyúttal azt is feltételezi, hogy az alapos mosás semlegesítheti a növények felületén lévő baktériumokat. Csakhogy a Dealware-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy a szalmonella kórokozója valami egészen elképesztően zseniális védelmet fejlesztett ki a lemosás jelentette veszély ellen.
A baktérium - számos növényi kórokozóhez hasonlóan - képes bebújni a saláta leveleinek belsejébe a gázcserenyílásokon keresztül, írta meg az Index a Science Alert információi alapján. E nyílások, nevükből sejthető módon, a levél lélegzésében és fotoszintézisében vesznek részt, rajtuk keresztül áramlik ki-be a szén-dioxid és az oxigén.
December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!
A bejutáshoz a szalmonella baktériumnak ki kellett cseleznie a növény immunrendszerét. A kutatók szerint, ahogy a növényeket az egyre nagyobb termésátlagok elérése érdekében nemesítik, ez gyakran a védekezőrendszerük rovására valósítható csak meg. Vagyis védtelenebbé válnak az őket támadó kórokozókkal szemben.
Itt pedig egy emberi kórokozó férkőzik be a növénybe, hogy rajta keresztül jusson be a remélt gazdaszervezetbe - belénk. A salátára legtöbbször a növényeket betakarító és szállító munkások kezéről vagy az öntözés által jut a baktérium. Azok a kórokozók, amelyek már bejutottak a levél belsejébe, se mosással, se felületi vegyszeres kezeléssel nem távolíthatók el. Az egyetlen mód a fertőzés megelőzése lehet, vagyis szigorúan fertőtleníteni kell az öntözővizet és a munkások kezét.
Címlapkép forrása: Getty Images