Tomcsányi Pál 1978-ban kezdett dolgozni az akkori Állami gazdaságban Sóskúton, aztán a rendszerváltás után, több átalakítást követően az elhanyagolt földeket látva néhány kollégájával gondoltak egyet és a végelszámolást követően 1997-ben az akkori Mezőbank hitelével megalapították a Sóskút Fruct Kft-t. Cégük telephelye és az ültetvények a mai napig a Budapesthez közeli Sóskúton találhatóak, amely térségben régi hagyományai vannak a csonthéjas gyümölcsök termesztésének. Banki segítséggel folyamatosan pályáztak, újabb földterületeket béreltek, majd megkezdték kiépíteni a friss piaci jelenlétüket és mára állandó beszállítói lettek a nagy áruházláncoknak.
Jelenleg 600 hektáron gazdálkodnak, ebből 120 hektár a gyümölcs, a maradék 480 hektáron pedig szántóföldi növénytermesztést folytatnak. A búza, kukorica, napraforgó és a repce teszi ki az árbevétel nagyjából felét, a másik felét pedig a kereskedelem, és a logisztika. A cég évekkel ezelőtt az importtevékenységbe is belekóstolt és az időközben megépült hűtőháznak köszönhetően a külföldről beérkezett gyümölcsöket a saját partnereinek szállítja tovább.
"Azért fogtunk bele a kereskedelembe, mert úgy gondoltuk, kell még egy láb, a termelés ugyanis itthon az időjárás miatt sokszor bizonytalan, így felépítettük a hűtőházat" - meséli Tomcsányi Pál, aki abban az időben már hitel nélkül gazdálkodott, vagyis csak akkor hajtottak végre újabb beruházást, ha volt rá pénzük, tartalékjuk.
- emlékezik vissza az ügyvezető.
Az igazi fordulópontot 2014 hozta el, amikor meghirdették az NHP-t. Akkor a helyi Takarék segítségével pályáztak és felvették a kedvező hitelt, hiszen az előrelépéshez szükséges új válogatógéphez nem volt elég forrásuk. Azóta a Kinizsi Bank, majd az átalakulások óta a Takarékbank a stabil pénzügyi partnerük. Ma már folyamatosan van hitelük, ezért zökkenőmentesebb a fejlődésük is. Ez meg is látszik az árbevételükön, amely mostanra meghaladja az 1 milliárd forintot.
Az árbevétel felét a kereskedelmi tevékenység adja, hiszen, ha gyenge a saját gyümölcstermés, könnyen importálnak. Az udvaron ugyanis ott áll a saját kamion, a 100 tonna gyümölcs befogadására alkalmas hűtőház, amelynek segítségével tervezhető a betakarítás, tárolás és szállítás folyamata, és persze ott a csonthéjas gyümölcsök súly szerinti válogatására alkalmas gépsor. A sok apró lépésnek más eredménye is lett, megalapításuk után 20 évvel 25 embernek adnak állandó munkát, idénymunkára pedig további 30 főt alkalmaznak.
Amikor a következő lépésről kérdezzük, az ügyvezető azt mondja, rövidtávú céljuk, ezt az évet túlélni. Az agrárszakember ugyanis nem emlékszik még egy olyan évre, mint a mostani, amikor minden gyümölcskultúra károsodott, a sárgabarack, az őszibarack, a szilva és a meggy is. Emellett az aszály miatt a gabonák nem bokrosodtak rendesen, a kukorica napraforgó és a zab egyenletlenül kelt ki. Ők azonban továbbra sem adják fel terveiket, szeretnének tovább nyitni a friss piac felé és továbbra is igyekeznek sokat termelni viszonylag olcsón.