Újabb csapás érte a magyar pálinkafőzdéket: ennek már sosem lesz vége?

Újabb csapás érte a magyar pálinkafőzdéket: ennek már sosem lesz vége?

agrarszektor.hu
Egyelőre nem lehet felmérni, milyen hatással lesz a magyar pálinkapiacra, hogy egy uniós irányelv szerint ingyenes lehet a magáncélú főzés, a részletszabályok kidolgozása ugyanis még folyik, az adómentességet biztosító előírások pedig 2022. január 1-jén léphetnek életbe. A kereskedelmi pálinkafőzdék ugyanakkor nehéz helyzetben vannak aminek egyik oka, hogy idén nagyon kevés, drága és változó minőségű gyümölcs termett, emellett nagy csapás az ágazatnak a koronavírus-járvány is, sok főzdében nullára esett vissza a forgalom.

A hatályos regulákhoz képest az a változás lényege, hogy a gyümölcspárlatfőzés háztartásonként évente 50 literig adómentes lesz - mondta a Világgazdaságnak Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke. Az uniós irányelv szerint ez a mentesség egyaránt érvényes az otthoni és a bérfőzdei magáncélú előállításra, de az így lefőzött párlatot a főző magánszemély nem értékesítheti. Mint ismert, magáncélra jelenleg is lehet ugyanekkora mennyiségben párlatot főzni, de csak adójegy birtokában. A megvásárolt adójegyek mennyisége azonban csupán harmada annak, amennyi az országban működő főzőberendezések számából következne - tette hozzá. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A PNT-elnök szerint a kereskedelmi főzdék nehéz helyzetben vannak. Ennek egyik oka, hogy idén nagyon kevés, drága és változó minőségű gyümölcs termett. A cseresznye és a barack elfagyott, a meggynél éppen érés idején érkeztek a nagy esők, a gyümölcs vizes lett és lerohadt a fákról, a szilvatermés a hírek szerint szintén csupán a szokott mennyiség fele, alma is jóval kevesebb terem, talán csak a körte az, amelyik a pálinkafőzők szempontjából is elfogadható mennyiségben és áron érhető el a piacon - tájékoztatott Mihályi László.

Forrás: MTI Fotó: Vajda János

Nagy csapás az ágazatnak a Covid-19-járvány is, mivel a kereskedelmi főzdék által előállított pálinkák nagy részét a vendéglátószektor veszi fel, az pedig hónapokra leállt, emiatt ebben az időszakban sok főzdében szinte nullára esett a forgalom. Az újraindulás után a balatoni vendéglátóhelyekre szállító pálinkafőzők helyre tudták állítani eladásaikat, de a külföldi turisták elmaradása miatt a budapesti értékesítés rendkívül alacsony szinten maradt.

A járvány ráadásul nem éppen a legjobb állapotában érte az ágazatot. Tavaly január 1-jétől terjesztették ki ugyanis a pálinkára is a népegészségügyi termékadót (neta), ez a 2019-es forgalmat nagyjából a felére vetette vissza. A PNT-elnök szerint a visszaesés akkor is legalább 40 százalékos, ha azzal is számolunk, hogy a forgalmazók nagy része - az egy liter 45 fokos pálinkára áfa nélkül is ezer forint fölötti pluszterhet rakó netára készülve - már 2018 végén feltöltötte a készleteit.

Az idei első negyedévben már több pálinkát értékesítettek a főzdék, mint egy évvel korábban, de a forgalom még mindig nem érte el 2017-2018 hasonló időszakának adatait. Erre jött a pandémia, de hogy végül az idei forgalom alatta marad-e, vagy meghaladja a 2019-est, arról Mihályi László még nem tudott nyilatkozni. Sok függ attól, hogy lesznek-e korlátozások, és hogyan alakul a karácsonyi szezon. A főzdék dolgoznak, vásárolnak gyümölcsöt is, de nem olyan mértékben, mint egy normál évben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?