A Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) idén is megrendezi az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt, ami a kereskedelmi pálinkafőzdék legnívósabb hazai megmérettetése - írja közleményében a PNT. A verseny lebonyolítását követően megismerhetjük többek között 2020 legjobb pálinkáját és átadásra kerül a legeredményesebb főzdének járó díj is. A versenyt a PNT hagyományosan tavasszal szokta megrendezni, idén viszont a járvány helyzet miatt szeptemberre tolódott a bírálat. A helyszínt minden évben más város biztosítja, idén a Miskolci látja vendégül a rendezvényt, melyre rekord számú, több mint 400 tétel került nevezésre.
Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny a termelőknek és a fogyasztóknak is szakmai visszajelzést ad az aktuális pálinkakínálatról - mondta el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke. A champion, az arany, ezüst és bronz minősítés, valamint a részletes szöveges jellemzés a pálinkák készítőinek szól, az ország pálinkája, a legeredményesebb pálinkafőzde, valamint az egyes kategória díjak a közönséget tájékoztatják arról, hogy melyek a piacon elérhető legjobb pálinkák. A versenyt minden évben hagyományosan tavasszal rendezi meg a PNT, idén a járványhelyzet miatt csúszott szeptemberre a tételek minősítése.
- emelte ki az elnök.
A versenyre pálinkát, törkölypálinkát előállító kereskedelmi főzde nevezhet korlátlan számú mintát, az előállított mennyiségtől függően üzleti vagy egyedi termék kategóriában. A tételeknek - a többi hazai versenytől eltérően - több rostán kell átmenniük, a verseny első lépéseként a termékeket analitikai vizsgálatnak veti alá a NÉBIH. Ezután következik az érzékszervi minősítés, ahol a pálinkákat 32 bíráló kóstolja és értékeli három napon keresztül.
A miskolci verseny különlegessége, hogy idén először külső rendezvények is kísérik. A minősítés három napján három különböző étteremben tartanak ingyenes, regisztrációhoz kötött pálinkakóstoló-kurzusokat, ahol pálinkakedvelők is ízelítőt kaphatnak a bírálat lépéseiből, megtanulhatják felismerni a pálinkahibákat és a pálinkák közötti minőségi különbségeket.