A parlamenthez benyújtott, az adótörvények módosításáról szóló csomag lepárlásra vonatkozó rendelkezései alapján jelentős változások várhatóak e területen, írta meg a NAK. Az Európai Unió ezzel kapcsolatos szabályozásának módosításáról az Agrárszektor is beszámolt.
A törvényjavaslat pálinkafőzésre vonatkozó legfontosabb rendelkezései az alábbiak:
- A tudományos és oktatási célra használt nem üveg desztillálóberendezés birtoklását a szabályozó hatályba lépését követően a megszerzést követő 10 napon belül be kell jelenteni az állami adó-és vámhatósághoz.
- A zárjegyigénylőnek az átvett és külföldre kiszállított zárjegyeket az átvételtől számított 6 hónapon belül fel kell helyeznie a zárjegyköteles jövedéki termékre, vagy vissza kell hoznia belföldre.
- Új elemként bekerül, hogy az állami adó- és vámhatóság az adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettség nem teljesítése, hibás teljesítése vagy valótlan tartalommal történő teljesítése esetén - a jogkövetkezményekre történő figyelmeztetés mellett - 15 napos határidő tűzésével hívja fel a figyelmet a hiányosságok pótlására.
- A jövedéki adó mértéke bérfőzött párlat esetén adott bérfőzető részére évente legfeljebb 50 liter mennyiségig hektoliterenként nulla forint, e felett 333.385 forint.
- A magánfőző tárgyévben legfeljebb 86 liter párlatot állíthat elő, mely mennyiség adómentes, viszont a szabály életbe lépését követően az önkormányzati adóhatóságnál regisztrált magánfőzőnek bejelentést kell tennie az előállítást megelőzően az állami adó- és vámhatósághoz, ami alapján az származási igazolást állít ki, és küld meg a magánfőzőnek. Az igazolás kiadásáról az állami adó- és vámhatóság az önkormányzati adóhatóságot is értesíti.
2021. január 1-től kerülnek bevezetésre. Az intézkedésekről részletes információk a parlament honlapján találhatóak.