Ötödik egymást követő hónapja drágulnak a globális élelmiszerárak - élen a gabonafélékkel, cukorral, tejtermékekkel és a növényi olajokkal, közölte legfrissebb jelentésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A hírről az Agrárszektor is beszámolt.
A drágulás oka a koronavírusjárvány és az időjárás, magyarázta Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője az InfoRádióban. Az élelmiszer-felhalmozás Keleten kezdődött, Kína tárazott be elsőként a gabonafélékből, a drágulást a dél-amerikai rossz terméskilátások is emelték, írta meg az Infostart.
A folyamat Magyarországot sem kerülte el. Fórián Zoltán rámutatott, hét éve folymatosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, és nem csak a nemzetközi piacon tapasztalható folyamatok miatt. Az év első felében a sertéspestis és a madárinfluenza miatt drágultak a hústermékek, a második félévben a fagyok miatt ugrott meg a gyümölcsök ára.
Kicsi lett például az almatermés, ami a magyarok gyümölcsfogyasztásának a gerincét alkotja, mondta a szakértő, ezért meglódultak a gyömülcsárak, és mivel a fagy nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte odavágott a virágzó gyümölcsfáknak, így importból is nehéz pótolni a kiesést.
Az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője arra számít, hogy az élelmiszerdrágulás a következő hónapokban is folytatódik, a jövő nyárig mindenképp, de legalább egyre lassabb lesz az üteme. Az élelmiszerek fogyasztói ára idén eddig 7,6%-kal nőtt, Fórián Zoltán szerint az egész éves érték 7% körül lehet majd.