A halak egy tűzeset után szabadultak ki a ketrecükből a Huon Aquaculture cég gazdaságában, írta meg a Telex. A vállalat vezetője, Peter Bender azt mondta, hogy a halak nem jelentenek veszélyt a környezetre, mert a megszökött lazacok általában hamar elpusztulnak, a fókák tápláléka lesznek, vagy pedig a horgászok fogják ki őket. Szóvivőjük, Pene Snashall egy 2018-as tanulmányra hivatkozik, ami szerint a kiszökő halak nem okoznak károkat a helyi ökoszisztémáknak, a halgazdaságban szaporított lazacok általában nem táplálkoznak az őshonos fajokkal. Ezért aztán nem is tervezik befogni az a nagyjából négykilósra nőtt lazacokat. Ez az 50 ezer hal csupán 1%-a a tenyésztett állományuknak.

Ezzel szemben Peter George, a helyi haltenyésztéssel foglalkozó szervezet elnöke azt állítja, a lazacok kiszabadulása nagyobb károkat is okozhat, mivel tápanyag jutott vissza az élelmiszerláncba. Szerinte ezért azonnali vizsgálatra lenne szükség, hogy kiderítsék, a rengeteg lazac milyen hatással van a helyi vizek élővilágára.
Ezt az álláspontot osztja Laura Kelly, az Environment Tasmania természetvédelmi szervezet képviselője. Szerinte a nemzetközi szakirodalom egyetért abban, a lazacszökések hatással vannak az ökoszisztémára. A sok új hal kiszoríthat más fajokat, ezért szerinte a vállalatnak el kéne távolítania a megszökött lazacait az óceánból.