Habár sokaknak úgy tűnhet a zöldségtermesztés rengeteg munkával jár, a tudat, hogy az év szinte bármely időszakában saját burgonyánk, fokhagymánk, vagy akár salátánk van, felbecsülhetetlen. Ráadásul akad olyan módszer, amelyhez még vetőmagra sincs szükség, hiszen mindössze a növénymaradékok felhasználásával szaporíthatjuk kedvenceinket - írja a Gardening Channel.
1. Burgonya
Akár normál, akár édesburgonyát is termeszthetünk a saját növényi maradványaikból. Keressünk egy olyan 5-7 centiméter hosszú burgonyadarabot, amelyen látható 1-2 csírakezdemény, majd hagyjuk szobahőmérsékleten alaposan kiszáradni. Ültessük el egy 20 centiméter mély cserépbe vagy műanyag konténerbe úgy, hogy 10 centiméter vastagon betakarjuk földdel. Ezt követően nincs más dolgunk, mint a szár növekedésével folyamatosan feltölteni újabb és újabb réteg földdel a konténert. Az édesburgonya esetén ugyanakkor más az eljárás, itt érdemes egy egész burgonyát elültetnünk, olyat, amelyen számtalan csírakezdemény található.
2. Fokhagyma
Dugjunk le egy gerezd fokhagymát a földbe úgy, hogy a gyökeres fele legyen alul. Néhány napsütötte nap elteltével vágjuk vissza az új hajtásokat, végeredményként pedig egy teljes fej friss, új fokhagymához juthatunk.
3. Római saláta
Nagy mennyiségben termeszthetünk otthon egy fej salátából, akár többet is. Helyezzük a római saláta alsó torzsás részét egy tál vízbe, ügyelve arra, hogy ne merüljön el a teljes növény. Napos helyen tartva szórófejes palackból hetente egyszer permetezzük meg vízzel. Ha gyökerek jelennek meg a torzsa alján, illetve elkezdenek levelek kinőni a tetején, akkor ültessük el a növényt egy termőfölddel teli edénybe, vagy akár ki a kertbe, ha az időjárás is engedi.
4. Zeller
A fejes salátához hasonlóan, állítsuk a zellert is egy vízzel teli edénybe, a szárait pedig a gyökérgumója felett körülbelül 3 centiméterrel vágjuk vissza. Figyeljünk arra, hogy a fiatal zeller kihajtását, növekedését nagyban segíti a sok napfény, illetve ha hetente 1-2 alkalommal vízzel megpermetezzük.
5. Fejes káposzta
Csakúgy, mint a fejes saláta esetében, helyezzük a káposztatorzsát a gyökerével lefelé egy tál vízbe, ügyelve arra, hogy csak a gyökérzetet érje a víz. Napos helyen tartva hetente 1-2 alkalommal permetezzük meg vízzel.