A gyomok sokak életét megkeserítik, ám nem is olyan rosszak, mint azt gondolnánk. Már maga a név, hogy gyom is negatív hatást gyakorolhat az emberekre, pedig nem is olyan ártalmasak, mint az a köztudatba beépült - írja a bhg.com.Tény, hogy vannak olyan gazok, amik mérgezőek és kártékonyak a növényeinkre nézve, ám számos olyan fajta is létezik, amik nemcsak ehetőek, hanem egészségesek és finomak is. Miért is szalasztanánk el a lehetőséget, hogy friss és egészséges zöldekhez jussunk? Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a növények, amelyek gyomként lettek ismertek, pedig érdemes lenne őket fogyasztani, és szinte biztos, hogy az udvarunkban vagy a kertünkben is találkoztunk már velük!
![](https://cdn.agrarszektor.hu/hirek/image1617713962-0.jpg)
Mielőtt bármibe is belekezdenénk
Mielőtt elkezdenénk összeszedni a gyomokat, gondoljuk át, hogy milyen állapotban volt a talaj. Ha például szennyezett vagy fennáll a gyanú, hogy akár korábban is bármiféle nehézfémet tartalmazhatott, sose együnk belőlük! Akkor se, ha parkolóban, útszélen vagy potenciálisan szennyezett talajon vannak a növények! Arra is nagyon figyeljünk, hogyha el szeretnénk kezdeni fogyasztani őket, akkor mindenképpen hagyjunk fel a gyomirtó szerek és a vegyszerek használatával!
Ami talán a legfontosabb: ha nem vagyunk 100%-osan biztosak, akkor soha, semmit se együnk meg! A mérgező növények sokszor nagyon hasonlítanak az ehetőekre!Vizsgáljuk meg a leveleket, virágokat, tanuljuk meg, hogy mikre kell odafigyelni! Ha ehető gyomot találtunk, akkor evés vagy főzés előtt öblítsük le hideg vízzel! Most, hogy tisztában vagyunk a kötelező teendőkkel, jöhetnek is a finomabbnál finomabb ehető gyomok!
![](https://cdn.agrarszektor.hu/hirek/image1617713971-0.jpg)
1. Kövér porcsin
Ezt a növény kanál alakú, húsos levelekkel és vöröses, zamatos szárakkal, valamint apró, sárga virágokkal rendelkezik. Nem válogatós, ezért nemcsak a kertben, hanem a beton repedései között is bármikor találkozhatunk vele. Tele van tápanyagokkal, sőt, még omega-3 zsírsavakkal is! Felhasználási javaslat: egy kis feta sajttal és olívabogyóval készített salátákhoz nagyszerűen passzol, de akár meg is párolhatjuk. Arra azonban figyeljünk, hogy ne süssük vagy pároljuk túl, mert akkor nyálkásak lehetnek!
![](https://cdn.agrarszektor.hu/hirek/image1617714014-0.jpg)
2. Pitypang
Kétszer is gondoljuk át, hogy kiirtjuk-e a pitypangokat. Egy szakember szerint ez az egyik legjobban fogyasztható gyom. Kitűnő C-, A-, K-vitamin- és káliumforrás és jól felhasználható. Felhasználási javaslat: A fiatal leveleket salátákhoz is fel lehet használni, de a sárga virágokat sem kell eldobni! Mártsuk őket bele tempura tésztába, majd pirítsuk meg - állítólag a pattogatott kukoricához hasonlít leginkább az íze.
![](https://cdn.agrarszektor.hu/hirek/image1617716065-0.jpg)
3. Tyúkhúr
Ovális alakú levelei párban nőnek egymással szemben, a föld mentén kúszó hosszú szárakon, illetve jellegzetes csillagszerű fehér szirmú virágai vannak. Érdemes a friss növényeket ollóval levágni, de a régebbi növényeket is használhatjuk, de ebben az esetben csak a felső néhány centit vágjuk le. Felhasználási javaslat: Salátákhoz jól keverhető, a tyúkhúr a petrezselyemhez hasonító ízű növény és a hűvös időjárást kedveli, ezért legkésőbb tavasszal és ősszel lehet betakarítani.
![](https://cdn.agrarszektor.hu/hirek/image1617713999-0.jpg)
4. Sumac
A sumac a Közel-Keleten fűszerként szolgál, míg az amerikai sumac teaként terjedt el, ám ennek ellenére néha gyomfának is hívják. Ennek a facsemete-szerű növénynek a kúp alakú, téglavörös fürtje ehető. Felhasználási javaslat: használjuk antioxidánsokban gazdag tea készítéséhez. Mártsuk bele a fürtöt forró vízben, amíg rózsaszínű-vöröses nem lesz, majd szűrjük le és adjunk hozzá egy kis citromot. Akár ki is száríthatjuk, így egész évben fogyaszthatjuk.
![](https://cdn.agrarszektor.hu/hirek/image1617714014-1.jpg)
5. Vadrepce
Ha beleharapunk egy adag vadrepcébe, akkor egy az egybe olyan az íze, mint a dijoni mustárnak. Annyira szívós növény, hogy Grönlandon és az Északi-sark közelében is megtalálható. Fürtös, élénksárga, apró virágairól könnyedén felismerhetjük. Felhasználási javaslat: díszítésként is megfelelőek lehetnek, a fiatal levelei pedig pikáns ízesítésként salátákba keverve nyersen, míg az idősebb levelek főzve fogyaszthatóak. Kellemes, retekszerű íze van, a még nem virágzó hajtásai brokkoli helyett használhatóak. Szárait rövid ideig kell párolni, a csíráját is salátákba lehet keverni vagy szendvicsekhez adható. Összetört magja mustárízű fűszerként alkalmazható. Bónusz: Magjából fogyasztható olajat is lehet préselni, amiből sok esetben szappant is készítenek, illetve lámpában égetik.
![](https://cdn.agrarszektor.hu/hirek/image1617713999-1.jpg)
6. Kicsiny gombvirág
Mára már az egész országban elterjedt gyomnövény, sőt, az egyik legkárosabb is. Azonban ez se riasszon el senkit, ugyanis sok mindenre használhatjuk. Tippek: a fiatal növény levelei és szárai ehetőek, nyersen salátákban és gyümölcsturmixokba is tehetjük, vagy főzve, párolva is fogyaszthatjuk. Fehérjetartalma magasabb a spenóténál és sok kalciumot, magnéziumot, káliumot, illetve különböző vitaminokat tartalmaz.
![](https://cdn.agrarszektor.hu/hirek/image1617713983-0.jpg)
7. Fehér libatop
A fehér libatop is egy rendszeresen irtott gyomnövény, de ehető, csakúgy, mint a már említett társai. Mezőkön és legelőkön fordul elő a leggyakrabban, de a kertekben, gyümölcsösökben, sőt, akár még az út mentén is felbukkannak. Háromszög alakú, fogazott levelei vannak, kékeszöld árnyalattal, melyekről könnyebben fel lehet ismerni. Felhasználási javaslat: Sok vasat, fehérjét, kalciumot és B-vitamint tartalmaznak, salátába és levesbe is lehet tenni, de azt tartsuk szem előtt, hogy kissé hosszabb főzési időt igényel. Az összegyűjtött, megszárított és megőrölt magvai a hajdinaliszthez hasonlóan alkalmazhatóak a konyhában.
![](https://cdn.agrarszektor.hu/hirek/image1617713962-1.jpg)