- mondta az Agrárszektornak Acsay Lajos zöldségkereskedő, a NAK Csongrád-Csanád megyei szervezete élelmiszerforgalmazási osztály elnöke.
A minőségromlás szempontjából nem hagyható figyelmen kívül az a körülmény sem, hogy az import termékek napokkal korábban kikerültek a termőhelyükről, mint a hazaiak. A legkorszerűbb módszerrel történő szállítás is próbatétel a nagy víztartalmú zöldségfélék számára. Amikor a pultra, bevásárló szatyrokba kerülnek, már korántsem ideálisak számukra a körülmények. Nemcsak a víztartalmuk párolog el gyorsan, hanem elveszítik a roppanóságukat is.
A csemegehagyma megtermelésénél döntő tényező, hogy Magyarországnak teljesen más a klímája, mint Dél-Európának. Nálunk januárban-februárban sem a napsütéses órák száma, sem a hőmérséklet nem elegendő ahhoz, hogy megfelelő nagyságúra nőjenek, vastagodjanak a csomózott zöldhagyma egyedei. Eltérő eredmény kapnak a gazdák a dughagymáról és a magról történő ültetésnél. Az igazi hagyma ízt az első technológia produkálja. A magról vetett hagymának kesernyésebb íz világa lesz. Húsvét környékére például Olaszországban már kifutó termék a zöldhagyma és már nagyon sok esetben magszárasak a növények. A magszárat ki lehet törni vagy éppen vágni, de a hagyma ebben az állapotában már elvesztette a friss, roppanós állagát. Ez a csomón természetesen kívülről nem látszik. Idehaza a magról vetett hagymák nincsenek a fejlődésüknek azon stádiumában, hogy piacképesek legyenek. Ennek az idén az átlagosnál hidegebb márciusi időjárás is az oka.
Húsvét előtt és napjainkban sincs jelentős ár eltérés az import és a hazai retek és zöldhagyma között. A felvásárlási árakat idehaza alapvetően ezeknél a termékeknél a nagy áruházak diktálják. Ha a meghatározott értékért nem kapnak hazait, máris rendelik az importot. A szabad piacon most 150-200 forint közötti áron kel el a hónapos retek csomója, míg az áruházak 120-150 forintért fogadják ezeket a cikkeket a hazai kertészetekből.
Az utóbbi hónapokban Magyarországon is elkezdte néhány termelő a hibrid retek termesztését, amely nagyon szapora, rövid a tenyészideje, kicsi a zöldje és nem nő meg nagyra. Ez várhatóan kiszoríthatja majd a hazai piacról a vízágyas technológiával termelt import fajtákat.
A hónapos retek és a csomózott zöldhagyma a Húsvét utáni hetekben is a legfontosabb friss zöldségeink. Ezért érdemes megfogadni a szakember tanácsát az otthoni tárolásra: ajánlott mindkét terméket műanyag dobozban, hűtőben tárolni, hogy ne száradjanak ki. Így 2-3 nappal tovább is megmarad az élvezeti értékük.