Környezeti és táplálkozási előnyökkel is járhat az, ha minél több hüvelyes növényt - például babot, lencsét vagy borsót - adunk a talajhoz. Kutatók megállapították, hogy a hüvelyesek fokozott termesztése magasabb tápértéket eredményezhet, és még a környezeti, illetve az erőforrási költségek is alacsonyabbak lehetnek - írja a FarmungUk.
Azt állítják, hogy a hüvelyes növények növekedésének köszönhetően csökkenteni lehet a műtrágyák használatát és a szennyezést is. Egy új tanulmány pedig segíthet bizonyos célok elérésében, mely által még 2030 előtt 20%-kal szeretnék csökkenteni a szintetikus műtrágyák használatát, míg a kibocsátást 50%-kal. Más növénytípusokkal ellentétben a hüvelyesek azok a növények, amik képesek egyszerűen kinyerni az összes szükséges nitrogént a körülöttük lévő levegőből. Ez pedig annak a baktériumnak köszönhető, ami szimbiotikus kapcsolat segítségével a levegőben található nitrogént a növények számára felhasználhatóvá alakítja.
A hüvelyesek nemcsak műtrágyát nem igényelnek, hanem még nitrogénnel is gazdagítják a talajt, ezzel tovább csökkentve a jövőbeni nem hüvelyes növények nitrogén, illetve műtrágya iránti igényét. Táplálkozási szempontból a hüvelyesek a tápanyagban gazdag növények egyike, amik fehérjét, rostot, vasat, káliumot, folátot, magnéziumot és különböző vitaminokat is tartalmaznak.
A tanulmány átfogóbb az eddigieknél, hiszen 10 különböző növényi szekvenciát hasonlítottak össze 16 különböző hatáskategória felhasználásával. A felmérés 3 és 5 év közötti időszakra terjed ki és 3 eltérő európiai éghajlatot - Olaszország, Románia és Skócia - vizsgál.
- mondta dr. David Styles, a tanulmány koordinátora.