Tavaly indult útjára a HalPéntek! nevű kezdeményezés, amely a rendszeres halfogyasztást népszerűsíti, egyben felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra, a halas ételek szerepére a kiegyensúlyozott étrendben. A program ötletgazdája a MA-HAL, amely most újabb népszerűsítő kampányt indít, elsősorban az online felületeken.
Sziráki Bence, a MA-HAL Marketing Kft. ügyvezetője büszként jelentette ki, hogy a Magyarországon megtermelt halak valóban kiváló minőségűek, és az ezekből készült élelmiszerek biztonsággal fogyaszthatók. Egyértelműen látszik a tendencia, hogy nő a kereslet a fenntartható módon előállított feldolgozott halételek iránt. Ezt felismerve folyamatosan nő a boltok polcain elérhető haltermékek száma és egyre több a halas fogásokat kínáló vendéglátóhely is. Csak afrikai harcsából több, mint évi 3 ezer tonna került feldolgozott, konyhakész formában a vásárlók asztalára - mondta Sziráki Bence.
A rendszeres halfogyasztást nem véletlenül ajánlják a dietetikusok. A hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén szerves részei lehetnek az egészséges táplálkozásnak. Jól beilleszthetők egyes diétákba és kímélő étrendekbe is. Változatosan és könnyen elkészíthetők, egyre több modern konyhatechnológiai eljárással kísérleteznek a vendéglátók. Ma már nem csak halászléként kell a halas ételekre gondolnunk. A modern konyha hívei is megtalálhatják a számukra ideális elkészítési módot, gondoljunk akár az otthoni elkészítésre, akár a speciális halételeket felszolgáló éttermek kínálatára.
A júliusban induló kommunikációs kampány részeként elsősorban online felületeken és rádiókban találkozhatunk majd a HalPéntek hirdetéseivel. A kampányról egy rövid animációs film is készült, amely ezen a linken tekinthető meg. Sziráki Bence beszélt arról is, hogy a halfogyasztás népszerűsítése mellett nagyon fontosnak tartják, hogy a magyar haltermelés értékeire is felhívják a figyelmet. Ezért egy olyan átfogó, a hazai haltermelést bemutató kisfilmet is készítettek, amely rálátást ad a halászati és akvakultúra ágazat működésére és eredményeire.
Fontos hangsúlyozni, hogy a halászati ágazatnak, a hazai élelmiszerellátáson kívül jelentős szerepe van a horgászati célú természetes vizek telepítésében is. Évente körülbelül 5 ezer tonna hal kerül kihelyezésre a természetes vizekbe, ezáltal a horgászszervezetek a haltermelők legnagyobb megrendelői közé tartoznak. Az Agrárminisztérium kezdettől fogva támogatja a halfogyasztást ösztönző, tudatos táplálkozást célzó programokat, amelyek egymást erősítve segíthetik a hazai édesvízi halfogyasztás folyamatos növekedését.
(A cikkben szereplő képek és videók a MA-HAL tulajdonát képzik.)