Ökológiai gazdálkodás: kényszer helyett óriási lehetőség

Ökológiai gazdálkodás: kényszer helyett óriási lehetőség (x)

agrarszektor.hu
A biogazdálkodás hatalmas fejlődés előtt áll, mutatjuk, miért

Nem titok, sokan eleinte hajlamosak voltak csak a "nyűgöt" látni abban, hogy a célkitűzések szerint 2030-ra az EU mezőgazdasági területeinek 25%-án ellenőrzött ökológiai gazdálkodásnak kell megvalósulnia. Mostanra azonban egyre világosabb, hogy a termelőknek ez hatalmas előrelépést hozhat, több szempontból is. Ezeket gyűjtöttük össze az EU- és világszerte elismert Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (HU-ÖKO-01) segítségével.

Szűkebb és tágabb környezetünk is hálás lesz érte

A döntéshozók motivációja a biogazdálkodás szorgalmazásával az, hogy ha jól csinálják, akkor hosszútávon ez az egyetlen fenntartható gazdálkodási módszer. Nekünk és családtagjainknak sem mindegy, hogy élő talajon, műtrágya nélkül megtermelt, magasabb tápértékű, növényvédőszerektől, antibiotikumoktól és egyéb káros anyagoktól mentes élelmiszer kerül a tányérunkra - az pedig csak a "ráadás", hogy közben a környezetterhelés csökkentésével gyerekeinknek, unokáinknak is olyan bolygót hagyhatunk hátra, ahol jó eséllyel az örökünkbe léphetnek vagy "csak" egészségesen élhetnek.

Versenyképesebbé tehetjük vállalkozásunkat

Aki vetett már egy pillantást a bioélelmiszerek árára, tudja, hogy ezek sokkal jobb helyzetből indulnak a piacon, ráadásul a jelenlegi vásárlói trendeket nézve a kereslet egyre nagyobb lesz irántuk. Ha ehhez hozzátesszük, hogy kellő odafigyelés mellett a termésátlagok sem maradnak el a "hagyományos" hozamoktól, jól látszik, hogy az ökogazdálkodásra való áttéréssel lényegesen nagyobb haszonra lehet számítani. Mindezt úgy, hogy az ökológiai- és a hagyományos gazdálkodók között nincs törésvonal, szinte minden biogazda a szokványos gazdálkodásból lép át.

… és még jelentősen támogatják is!

Az, hogy a biogazdálkodók jobb eséllyel képesek a "saját lábukon megállni", messze nem jelenti azt, hogy ne jönnének jól nekik a különböző támogatások. Jó hír, hogy a jelentős számban rendelkezésre álló vidékfejlesztési pályázati források elnyerésénél Partnereinknek plusz pontot jelent, ha a pályázó már tanúsított ökológiai gazdálkodó vagy vállalja a HU-ÖKO-01 tanúsítvány megszerzését. Ezen kívül a biogazdálkodást folytatók magasabb és méretbeli korlátozás nélküli területalapú támogatáshoz is juthatnak, sőt, még a földvásárlási és -bérleti eljárásokban is előnyt szerezhetnek.

Van kire támaszkodni

Minden jel szerint tehát a jövő a modern biogazdálkodásé, ahol a környezet rombolása nélkül érhető el a maihoz hasonló termelési színvonal, melyet számos gazdaság már ma is bizonyít Magyarországon. A "csillagok állása" pedig most rendkívül kedvező az átállásra, mely ettől persze még nagy elköteleződést kívánó, komplex feladat. Szerencsére mind a szaktanácsadás, mind a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő minősítés és ellenőrzés esetén megvan a magyar szakértelem, amire a gazdák bátran alapozhatnak.

Tulajdonosa, a Magyar Biokultúra Szövetség 1983 óta felhalmozott tapasztalatára támaszkodva a Biokontroll - mint az egyetlen magyar akkreditált ellenőrző és tanúsító szervezet - immár 25 éves működése során sok ezer termelő ökológiai gazdálkodásra történő átállásában működött közre, és kész mindenkinek, aki a követelményeket precízen teljesíti, "zöld utat adni". A szervezet weboldalán közérthetően foglaltak össze minden ezzel kapcsolatos tudnivalót, beleértve a vonatkozó előírásokat, a kötelező minősítés menetét, sőt, még azokat az aktuális vidékfejlesztési pályázatokat is, ahol előnyt élveznek a biogazdálkodók.


(x)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?