Elárasztotta ez a zöldség Egyiptomot: van bőven, mégse kell senkinek

Elárasztotta ez a zöldség Egyiptomot: van bőven, mégse kell senkinek

agrarszektor.hu
A tavalyi áruhiányos évet követően túltermelési válság alakult ki hagymából Egyiptomban, és nem látszik, honnan támadhatna jelentős kereslet a belföldi termésű zöldség iránt. A piaci helyzetet tovább rontja, hogy erre a volumenre a külpiacokon nincs kereslet, például a hagyományosan stabil partnernek számító Szaúd-Arábia sem érdeklődik az egyiptomi hagyma iránt.

Egyiptomban a hagymaszezon áprilisban kezdődött meg, de az országban akkora hiány volt az árucikkből, hogy a kormány három hónapos exporttilalmat rendelt el, mivel a tavalyi termésből származó készletek nem voltak képesek fedezni a belföldi igényeket. Ennek következtében a vöröshagyma és a fokhagyma ára soha nem látott szintre emelkedett, a fokhagyma például háromszorosára drágult, miközben dübörgött az export.  A kormányt ez sarkallta arra, hogy kiviteli tilalmat rendeljen el, viszont úgy tűnik, az idei évben sikerült átlendülni a ló másik oldalára - írja a FruitVeB.

Mohamad Hassan, az Al Gamal külkereskedelmi igazgatója szerint a 2024-es szezonra túltermelési válság alakult ki, mivel igen sok termelő kezdett el hagymát termeszteni a magas árak miatt. A jelenlegi prognózisok az országos termést 3 millió tonna körülire valószínűsítik, ami egymillió tonnával múlja felül az előző évben betakarított mennyiséget. A piaci helyzetet tovább rontja, hogy erre a volumenre a külpiacokon nincs kereslet, például a hagyományosan stabil partnernek számító Szaúd-Arábia sem érdeklődik az egyiptomi hagyma iránt.

Ennek következtében az árak jelentősen csökkentek az előző szezonhoz képest. Hassan szerint a szezon eleve alacsonyabb árakkal indult mint tavaly, és ez ekkor még nem volt aggályos a termelők számára, viszont ezt követően folyamatos csökkenés következett be. A termelők és az exportőrök egyaránt arra számítanak, hogy ha a helyzet nem változik, jelentős mennyiségben maradnak a nyakukon eladatlan tételek, mivel egyelőre nem látszik, honnan lenne kereslet az egyiptomi hagyma iránt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?