A "Szegedi tükörponty" hasi oldala sárga, pikkelyzete hátsoros tükrös. A húsa vöröses színű, omlós, magas fehérjetartalmú, zsírszegény és ízletes - olvasható az Agrárminisztérium közleményében. Ezek a sajátos tulajdonságok az egyedileg kitenyésztett tájfajtának, a környezeti adottságoknak és a szikes termőhelyhez igazított tartási körülményeknek köszönhetők. A filézett "Szegedi tükörponty" 2011 óta viseli a "Hagyományok-Ízek-Régiók" (HÍR) védjegyet, filézve igen kedvelt a vendéglátók és a fogyasztók körében, nélkülözhetetlen alapanyagul szolgálva a híres Szegedi Halászléhez.
Itt vannak a részletek: erről tárgyalt Nagy István és az üzbég agrárminiszter
Nagy István elmondása szerint folyamatosan erősödnek az agrárkapcsolatok Magyarország és Üzbegisztán között.