A "Madarasi birspálinka" előállítása Bács-Kiskun megye területén elhelyezkedő kereskedelmi pálinkafőzdékben, kizárólag erről a területről származó birsből történhet - írja közleményében az Agrárminisztérium. A "Madarasi birspálinka" alapanyagát adó birs számára kiváló környezetet biztosít a napfényben gazdag éghajlat és a laza, könnyen felmelegedő homoktalaj. A "Madarasi birspálinka" készítése során különleges lépés, hogy a birset feldolgozás előtt utóérlelik, így a gyümölcsben az aromaanyagok tovább koncentrálódnak, ezzel is biztosítva a pálinka egyedi ízvilágát. A "Madarasi birspálinka" illatában telt, kompótos jegyeket hordoz, amelyet a birs citrusossága erősít fel. Ízében szintén édes, kompótos jellegű, ennek köszönhetően lágy és selymes karakterű. A 2013 óta a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyet használó "Madarasi birspálinka" kimagasló minőségét számos hazai és nemzetközi pálinkaversenyen elnyert díj is bizonyítja.
Nem is hinnéd, miből készülhet pálinka - a klímaváltozás már ebbe is beleszól
Nem megszokott gyümölcsökből fognak pálinkát készíteni a pálinkafőzdék a klímaváltozás miatt.