Több tonnányi, szalmonellával fertőzött baromfihús kerülhetett a fogyasztókhoz Szlovákiában. Sajtóhírek szerint északi szomszédunknál csak ebben a hónapban öt alkalommal mutatták ki a baktérium valamely típusát a baromfitermékekben; minden esetben külföldről behozott áruról volt szó - írta meg a Magyar Nemzet. A Hospodárske noviny című szlovákiai gazdasági napilap cikke szerint a csaknem 9,5 tonnányi szalmonellás hús jórészt Csehországból, Lengyelországból és Ukrajnából érkezett az országba. Az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszere csak késve, már az említett termékek fogyaszthatósági idejének a lejártát követően tájékoztatta a szlovák hatóságokat arról, hogy veszélyes élelmiszerről van szó, a fertőzött baromfihús nagy részét addigra eladták az üzletekben vagy megetették a vendégekkel az éttermekben.
A Magyar Nemzet információi szerint Magyarországra is érkezhetett szalmonellával fertőzött lengyel baromfihús az elmúlt hetekben. A Nébih csak az idén több mint egy tucat értesítést kapott az Európai Unió által működtetett élelmiszer-biztonsági riasztási rendszeren (RASFF) keresztül fertőzött szállítmány beérkezéséről. A Nébih tájékoztatása szerint a tagállamok jelzései alapján tett bejelentések különféle lengyel eredetű baromfihústermékekre vonatkoztak. Legutóbb október közepén kapott értesítést a hatóság, akkor egy lengyel csirkeszárnyszállítmány bizonyult problémásnak. A hatóság közölte, hogy az országba érkezett, szalmonellával fertőzött csirkehústermékekről az iRASFF felületen a Nébih mint nemzeti kapcsolattartó közvetlenül értesült, és ha a termék még forgalomban volt, haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket.
Mivel a szalmonella jellemzően állatokban előforduló baktérium, elsősorban a nyers állapotban nem fogyasztott élelmiszerek, mint a nyers baromfihús, nyers sertéshús esetében gyakoribb az előfordulása, de fertőzött tojótyúkállományok, vízi szárnyasok húsa, tojása is fertőzött lehet. Az élelmiszerek közül a leggyakrabban a darált, előkészített húsok, a friss baromfihús, a félkész ételek és a tojástermékek érintettek. A jogszabályi határértékek szerint az érintett szállítmányt csak akkor vonják ki a forgalomból, ha a közegészségügyi szempontból legjelentősebb két szerotípus, a Salmonella enteritidis és a Typhimurium fordul elő a termékben.
Bár a szalmonella önmagában nem halálos, igencsak kellemetlen tünetekkel járó megbetegedést okozhat. Éppen ezért a magyar hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a hazánkban gyártott és forgalomba hozott élelmiszerek ellenőrzésének. A Nébih a tervezett létesítmény-ellenőrzések mellett kockázatbecslésen alapuló monitoringprogramot is működtet, amely az előállítás és a forgalmazás valamennyi szakaszára kiterjed. Természetesen abban az esetben is vizsgálatot indít a hatóság, ha a tervezett ellenőrzéseken felül valamilyen más esetben merül fel a fertőzés gyanúja. A hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy az előhűtött baromfihúsok esetében a rövid fogyaszthatósági idő miatt gyakran előfordul, hogy a laboratóriumi vizsgálat és a nyomon követés eredménye csak a kifogásolt termék lejárati idejét követően készül el, így az uniós gyorsriasztási rendszerbe is csak ezt követően kerülhet az eset.