A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer-biztonsági előírások megsértésének gyanúja miatt eljárást indított a Lidl Magyarország Bt. ellen, miután szalmonella jelenlétét mutatták ki egy németországi üzemben előállított, előre csomagolt sertés darált hús termékben - írja a HVG. Ahogy azt az Agrárszektor is megírta, szerdán két olyan húsipari termék is fennakadt az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF), amiből Magyarországi boltokba is szállítottak. Az egyik tétel, amely Németországból érkezett, szalmonneállaval fertőzőtt sertéshús; míg a másik, Ukrajnából ide szállított termék esetében hűtési gondok merültek fel.
A németországi termékek azután akadtak fenn a rostán, hogy mikrobiológiai vizsgálat céljából mintát vettek az áruházláncokban kapható, friss sertés darált hús termékekből. A Nébih jelezte, tettek bejelentést az RASFF-be is, és várják a német hatóság vizsgálatát. Ugyanakkor ezek a termékek valószínűleg már nincsenek a boltokban, mivel a hatóság tájékoztatása szerint szeptember 2-án lejárt a fogyaszthatósági idejük, ennélfogva „a termékekre vonatkozó hatósági intézkedés nem lehetséges”, vagyis már nem lehet visszahívni. Habár valószínűleg számos háztartásba került a húsból, aggodalomra nincs ok, ugyanis a kifogásolt termék jellegénél fogva a fogyasztói kockázat nem jelentős, mert a szalmonella az alapos hőkezelés során elpusztul, így egészségkárosodást nem okoz - közölték.
A másik RASFF-nek tett bejelentés ukrán eredetű hűtött csirkehússal kapcsolatos, de ez csak annyiban érinti Magyarországot, hogy Záhonynál, a magyar állategészségügyi határállomáson derült ki, hogy egy Szlovákiába szánt szállítmány esetében megszakadt a hűtési lánc. A Nébih ezzel kapcsolatban jelezte, hogy a szállítmányt visszautasították, és „az ukrán csirkehús nem került a szlovák fogyasztókhoz”.