A fűszerpaprika maga és termesztése is igazi magyar kuriózum, az elmúlt tíz évben azonban folyamatosan csökken a hazai termőterület nagysága - tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától. 2012 és 2016 között stabilan 2000 hektár felett volt a termőterület az országban, 2017-ben azonban vészes csökkenésnek indult, ami azóta is tart. 1879 hektárról 2021-re 1531-re csökkent a fűszerpaprika termőterületének nagysága Magyarországon. A legnagyobb területen egyébként 2015-ben termesztették, akkor 2556 hektáron találkozhattunk ezzel a paprikatípussal. Ha mindez nem festene elég szomorú képet, a fűszerpaprika termésmennyisége is csökkenő tendenciát mutat az utóbbi években. Az utóbbi évek legnagyobb mennyisége 2014-ben volt, akkor 26,3 ezer tonnát termesztettek, azóta azonban egyre kisebb ez a szám, míg 2019-ben például 17,8 ezer tonna volt, addig 2020-ban már csak 16,7 ezer, 2021-ben a becslések szerint pedig mindössze 13,4 ezer tonna fűszerpaprika került betakarításra. A termelők száma is évről évre egyre kevesebb, az idei Egységes Kérelem-adatbázisban már csak 726 fűszerpaprika-termelő szerepel, ráadásul elmondható, hogy a mezőgazdaságra jellemző termelői létszámcsökkenés ebben az ágazatban fokozottan jellemző.
Mint azt az Agrárkamarától lapunk megtudta, alapvetően hazánkban a magyar fűszerpaprika-őrleményt használják, de jellemzően import áruval keverve. Az import mennyisége évről évre növekszik, a legtöbb Spanyolországból érkezik, ezt követi Szlovénia, majd Kína. Az import fűszerpaprika jellemzően feldolgozott termékként érkezik Magyarországra. Arra a kérdésünkre, hogy miért szorul Magyarország importra fűszerpaprikából, a NAK elmondta, az import lényegesen olcsóbb, mint a hazai magas minőségű őrlemény, minőségben viszont óriási különbségek vannak, a magyar őrlemény ugyanis sokkal jobb minőségű, ezért jellemzően termékjavítóként használják a keverékekben.