Mi, magyarok is érzékelhettük, hogy tavaly nagyon nem volt rendben az időjárás (mint ahogyan jelen pillanatban sem), és ezt már nemcsak a bőrünkön, hanem az üzletek polcain is tapasztalhattuk. 2021. egyik legnagyobb vesztese kétségtelenül a kajszi és az őszibarack, ám nem ezek az egyetlen finomságok, amik megsínylették a kedvezőtlen körülményeket.
- mondta lapunknak dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
Hozzátette, hogy az elmúlt egy évben nagyon sok fejlesztési forrás nyílt meg a zöldség-gyümölcstermelés és feldolgozás előtt, ami jelentősen segítheti a technológiai felzárkózást. A szakember egy másik fontos, az egész agráriumot érintő dologra is felhívta a figyelmet: a hazai kertészeti vállalkozások jelentős részében már nincs meg a fejlesztési potenciál, vagy idős a tulajdonos. Ráadásul nincs utód sem, aki tovább vihetné a vállalkozást, vagy nincs saját tőke a fejlesztésekhez. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy az ő helyüket fejlődésre képes hazai vállalkozások és a hazai termék, ne pedig az import vegyék át.
Amik megnehezítették a gazdák dolgát
A tavalyi évben bizony nem az időjárás volt az egyetlen, ami komoly akadályok elé állították az ágazatot. A munkaerőhiány és a munkabérek évi 10-15%-os emelkedése már nem újkeletű, de ebben az évben is nehezítette a termelési, betakarítási munkákat. Ami viszont sokkal súlyosabb volt, a műtrágyák, a növényvédő szerek és az építőanyagok elképesztő drágulása:
- fogalmazott Apáti Ferenc.
Jó jel volt, hogy lassan ugyan, de szépen, fokozatosan nőtt az utóbbi 10 évben a zöldség-gyümölcsfogyasztás az országban, a koronavírus-járvány és a - részben az időjárási káresemények miatti kínálathiány okozta - magas árak miatt azonban ez is megtorpant. Sőt, egyes zöldségek és gyümölcsök fogyasztása egyenesen visszaesett.
A fagykárok árnyékában
Nem meglepő módon az árakat többnyire a kínálat befolyásolja. A gyümölcstermesztésben az utóbbi pár évet tekintve, a legjelentősebb kínálatcsökkentő tényező nem más, mint a tavaszi fagykár - Magyarországon és Európa más országaiban egyaránt. Tehát azok a fajok, illetve termékek drágulnak a leginkább, melyek a legjobban megsínylették a fagyos időjárást. 2020-ban például egyformán, szinte minden gyümölcsfaj esetében nagyon jelentős terméskiesés volt tapasztalható, így mindegyik gyümölcsfaj esetében komoly áremelkedés következett be az előző évhez képest. 2020-ban gyakorlatilag minden gyümölcsfajból hiány volt, 2021-ben leginkább a kajszi és az őszibarack esetében volt nagyon korlátos a kínálat.
Mi lehet a fagykárok ellenszere? Mint ahogyan korábban megírtuk, szakemberek szerint a nemesítés lehet az egyik kulcs a jövőre nézve, hiszen létre lehet hozni olyan fajtákat, melyek ellenállóbbak a hideg időjárással szemben, de csakis fagytól veszélyeztetett termőhelyeken. Ha például olyan nemesítőháztól hoznak be fajtákat, ahol nem fordul elő fagy, vagy csak nagyon ritkán, akkor azokon a területeken értelemszerűen nem igazán tudnak fagyálló fagytűrő fajtákat nemesíteni. A fajtanemesítés azonban egy hosszú, 10-20 éves folyamat, és a fagytűrés irányában történő nemesítés is rendelkezik erős korlátokkal. Vagyis gyors, akkut megoldás a tavaszi fagykárok enyhítésére a fagyvédelmi technológiák létesítése lehet. A leghatékonyabb módszereknek a korona fölötti fagyvédelmi öntözés, a paraffingyertyás hőtermelés és a szélgépek tekinthetők. Vannak más módszerek is, de általában igaz, hogy tökéletes megoldás a tavaszi fagyok ellen nincs, mindegyiknek van valamilyen hátránya vagy korlátja, illetve vannak olyan típusú fagyok (nagy légmozgással járó szállított fagyok), amelyek ellen nincs semmilyen védekezési lehetőség. Ezek létesítésében nagy segítség a most futó, 80%-os intenzitású VP támogatás.
Az élelmiszerek drágulása ellenére is stagnáltak az árak
- mondta az Agrárszektornak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
Nem eszünk sok gyümölcsöt januárban - de miért?
Minden időszaknak megvan a maga sajátossága, az év végi ünnepi időszakban a bejgliké a főszerep, ha az édességeket vesszük figyelembe, ezért igen erősen megnövekszik a kereslet a dió és a mák iránt. De ilyenkor a déli gyümölcsök és az alma is sokkal kelendőbb a többi hónaphoz képest. A mostani, januári időszakban viszont sajnos jellemző, hogy a gyümölcsök iránti kereslet megcsappan, ennek vélhetően az ünnepek miatti ki/túlköltekezés az oka.
Mit várhatunk 2022-től?
Apáti Ferenc szerint még túl korai bármilyen becslést vagy jóslatot mondani, annyit viszont el lehet árulni, hogy a 2021.évi gyenge vagy közepes termés miatt nem terhelődtek le túlzottan a fák, így valószínűsíthetően jó virágrügy-berakódottsággal, virágsűrűséggel lehet nekivágni az idei évnek, ami a jó termés alapja.