Aki főzött már bármi olyan ételt, amelynek során vöröshagymát kellett pucolni és aprítani - ami a magyar konyhában nem szokatlan -, az pontosan tudja, hogy a jóféle hagyma bizony bosszút áll magáért, és megríkatja az embert. A hagymapucolás és -vágás során felszabaduló, a könnycsatornákat beindító illóolajok ellen léteznek praktikák, ám ezek hatékonysága legalábbis vitatott. Épp ezért lehet jó hír minden, sütni-főzni szerető embernek, hogy hamarosan megérkezik Európába az a vöröshagyma hibrid, amely feldolgozása során nem vált ki könnyezést senkiből - olvasható a Greendex.hu oldalán.
A Sunions névre keresztelt új hibrid hagymafajta az Egyesült Államok után hamarosan Európát is meghódítja: a jövő héttől Nagy-Britanniában a Waitrose boltjaiban is kapható lesz a "könnymentes" hagyma. A különleges hagyma ára azonban meglehetősen borsos lesz: nagyjából háromszor annyiba fog kerülni, mint a legolcsóbb vöröshagyma.
A Sunions hibridet a BASF hozta létre, csekély három évtized alatt. A hagyma kifejlesztése nem génmódosítással történt, a vállalat szakemberei a hagyományos, kevésbé csípős hagymafajták keresztezésével alkották meg. A hibrid vöröshagyma ráadásul nemcsak frissen ingerli kevésbé a könnycsatornákat, de a fajta másik érdekessége, hogy a legtöbb hagyományos fajtával szemben - amelyek a tárolás során csípősebbé válik - a Sunions esetében a csípősségi szint idővel tovább csökken, míg végül a vöröshagyma inkább édeskéssé válik.