Az ízletes rizike a bársonyos fapereszkét és vöröses nyálkásgombát megelőzve jutott az Év Gombája virtuális dobogó legfelső fokára a több mint 1300 voksot számláló őszi internetes szavazáson, mely 2022 legnépszerűbb fajáról döntött. Dr. Benedek Lajos, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Növénytani Tanszékének munkatársa elmondta, hogy az ízletes rizike a tejelőgombák közé tartozó faj. Ez a gomba termetes, színe narancsos, nagyon jellegzetes a kalapon lévő körkörös zónázottsága. Az idősebb példányok zöldesen foltosodnak. Húsa általában narancssárga tejnedvet enged a megtört felületen. Dr. Benedek Lajos azt is elmondta, hogy a tejelőgombákon belül a rizikék egy kisebb csoportot képeznek, melyek fenyőfélékkel élnek szimbionta (mikorrhiza) kapcsolatban. Az ízletes rizike hazai kéttűs fenyveseink (fekete- és erdeifenyő) gyakori, ősszel termő faja. Ritkábban, főként csapadékosabb időszakokban, már nyáron is megjelenik, de inkább ősszel terem, egészen a tartósabb fagyokig. Talaj szempontjából nem válogatós: meszes- és savanyú talajon egyaránt bőségesen terem.
A szakember szerint megnyugtató információ lehet a fogyasztók számára, hogy az ízletes rizike könnyen elkülöníthető a súlyosan mérgező gombafajoktól. Leginkább más, szintén ehető rizikefajokkal téveszthető össze, de ahogy Dr. Benedek Lajos hangsúlyozza, hasonlít hozzá az égetően csípős ízű sárgulótejű tejelőgomba, ami viszont a tölgyfák alatt terem, és tejnedve nem narancsos, mint a rizikének, hanem kezdetben fehér, majd hamar kénsárga színű lesz. Ezt a fajt népies nevén bolond ember rizikéjének hívják. A MATE kutatója szerint a fogyasztók biztonsággal vásárolhatják meg az erdőkben és mezőkön termő gombákat a hazai piacokon is, ahol hivatásos gombaszakellenőrök vannak jelen, s több mint 70 vadontermő gombafajt lehet árusítani.
- fogalmazott Dr. Benedek Lajos.
A gombákból változatos és igen ízletes ételek készíthetők. Mindenképpen érdemes szélesíteni a palettát, és kipróbálni a konyhában a vadontermő gombafajokat is, amilyen például az ízletes rizike. A MATE intézetének munkatársa megerősíti, amit a különböző táplálkozástudományokkal foglalkozó szakemberektől eddig olvashattunk: a gombák megfelelnek a modern, egészséges táplálkozás által támasztott igényeknek. Alacsony a kalóriatartalmuk (zsír- és szénhidráttartalmuk), bizonyos részeik az emberi emésztő szervrendszer számára nem bonthatók, ezért jó ballasztanyagok. A szakember hozzátette azonban, hogy éppen a nehezen emészthetőségük miatt fontos, hogy az emberek egyszerre csak kisebb mennyiséget fogyasszanak a gombás ételből, sőt, késő este egyáltalán ne. Emellett érdemes figyelni arra is, hogy heti 1-2 alkalomnál többször ne egyenek gombát, valamint arra is, hogy az elkészített gombás ételt a lehető leghamarabb fogyasszák el, ugyanis ezek az ételek hamar megromolhatnak.