2024. november 24. vasárnap Emma
Meglepő hírek érkeztek az európai almáról: te gondoltad volna?

Meglepő hírek érkeztek az európai almáról: te gondoltad volna?

agrarszektor.hu
Friss felmérések szerint folyamatosan veszít népszerűségéből az alma az európai országokban, mindez pedig a fogyasztás visszaesésében is megmutatkozik. Igen eltérő, hogy az egyes európai országokban mennyi almát fogyasztanak fejenként, míg Olaszország évi 8 kilogrammal igencsak hátul kullog, addig Spanyolország, Németország, Svédország és például Magyarország fogyasztása is 11-12 kilogramm közötti. Magyarországon az alma fejenkénti fogyasztása szinte folyamatos növekedést mutatott 2020-ig, amikor is egy nagyobb visszaesés következett be.

A Lengyel Gyümölcstermesztők Egyesületének számításai szerint a legtöbb európai országban az alma folyamatosan veszít népszerűségéből, és ez a fogyasztás visszaesésében mutatkozik meg - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az egyesület arra az eredményre jutott, hogy az utóbbi 5 évben az európai államokban a fejenkénti fogyasztás átlagosan 3,5%-kal csökkent, csak Svédország és Svájc számít kivételnek - a svédeknél csaknem 1%-kal nőtt, míg a helvéteknél gyakorlatilag nem változott. Igen eltérő, hogy az egyes európai országokban mennyi almát fogyasztanak fejenként: Olaszország évi 8 kg-mal igencsak hátul kullog, Spanyolország, Németország és Svédország fogyasztása 11-12 kg közötti, azaz a magyarhoz igen hasonló, míg a hollandoknál és a svájciaknál 16-17 kg között van. A KSH adatai szerint Magyarországon az alma fejenkénti fogyasztása szinte folyamatos növekedést mutatott 2020-ig, ekkor következett be egy nagyobb visszaesés, ami szinte bizonyosan a koronavírus-járványhoz köthető, és nem csak az almát érintette, mivel a gyümölcsfélék összesített adataiban is szemmel látható. (Érdekes viszont, hogy ez a csökkenő trend a banán fogyasztását egyáltalán nem érintette.)

Az egyesület felmérésében vizsgálta még a klubfajták és a bioalmák fogyasztásának alakulását is. A klubfajták aránya a fogyasztáson belül növekedést mutat, különösen Németországban és Svédországban, arányuk a legtöbb európai országban 9% körüli. Egyre inkább teret nyernek az organikus, biológiai termesztésből származó almák is, ezek részaránya a fogyasztáson belül Németországban, Spanyolországban és Hollandiában 5% körüli, míg Olaszországban és Svájcban már 12-16% közötti, de jól láthatóan minden országban növekszik.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?