Nagy István köszöntőjében úgy fogalmazott: a pálinka ismertségét a hungarikumok közé emelés szolgálta, de a minőségre is nagy hangsúlyt kell fektetni, ennek pedig egyik jelentős bástyája az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny, amelynek lényege a minőségi termékek kiválasztása, ezek népszerűsítése itthon és külföldön egyaránt. Hozzáfűzte: a Vidékfejlesztési Programból 2021-2027 között komplex módon fejlesztik a teljes élelmiszeripart, minden tevékenység és minden vállalati méret számára biztosítanak lehetőséget, a felhívások tervezése során az ipar igényeit vették figyelembe.
A miniszter a versenyről szólva kiemelte, hogy az a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt szakmai visszajelzést adhat az aktuális pálinkakínálatról, trendekről. Az elért eredmények, díjak a nagyközönséget tájékoztatják arról is, hogy melyek a piacon elérhető legjobb pálinkák - mondta, hozzátéve: mindig az adott pálinka íz- és illat tisztasága, íz- és illat karaktere, valamint a harmóniája dönti el a versenyt.
Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a verseny megnyitóján elmondta, hogy az idén 41 kereskedelmi főzde és forgalmazó együttesen 346 tétellel nevezett. Ezeket a NÉBIH vizsgálata után 25 pálinkaszakértő értékeli majd kóstolás alapján, kiválasztva a kategóriagyőzteseket, majd azok közül az év legjobb pálinkáját.