2009-ben vezették be a növényvédőszer-hatóanyagok új kategóriáját, a helyettesítésre jelölt hatóanyagokét. Az Európai Unió célja az emberre és a környezetre leginkább káros, de engedélyezett hatóanyagok azonosítása, valamint azok kevésbé káros anyagokkal való helyettesítése volt, annak érdekében, hogy végül fokozatosan kivonják ezeket a hatóanyagokat a forgalomból - írta meg a Telex. Ez a kategória az élelmiszerekben használt, az európai piacon még mindig engedélyezett legrosszabb hatóanyagokat gyűjti össze. Az uniós stratégiák alapján 2030-ig felére kellene csökkenteni a legveszélyesebb hatóanyagok felhasználását.
A PAN Europe szerint ezeket a hatóanyagokat egészségügyi okokból már be kellett volna tiltani Európában. A helyettesítésre jelölt anyagok annyira kockázatosak, hogy a rendelet sokkal szigorúbban szabályozza őket, mint más növényvédőszer-hatóanyagokat. Az uniós engedélyezési időszakuk 7 évre korlátozódik (szemben a többi növényvédő szer 15 évével), és a tagállamok törvényileg kötelesek lennének ezeket kevésbé káros alternatív hatóanyagokkal kiváltani.
A PAN Europe új jelentése azonban rámutat, hogy nemhogy nem érték el azt a célt, hogy helyettesítsék ezen anyagokat, hanem ezek a legkárosabb növényvédő szerek egyre nagyobb mértékben szennyezik az európai élelmiszereket. Az Európában termesztett friss gyümölcsfajták elemzése alapján 9 év alatt 53%-kal nőtt a növényvédőszer-hatóanyagok legkockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága. 2019-ben
- majdnem minden harmadik gyümölcsmintában kimutathatóak voltak ezen hatóanyagok;
- a cseresznyék fele volt szennyezett, ami 152%-os növekedést jelent 2011-hez képest;
- valamint az almák egyharmada volt szennyezett, ami 117%-os növekedést jelent.
Gyakran előfordul az is, hogy az élelmiszerekben egyszerre kettő vagy több ilyen mérgező anyag szermaradványa is megtalálható. Ez pedig egyértelműen azt bizonyítja, hogy a tagállamok nem hajtották végre a helyettesítési szabályokat, és így a fogyasztók egészségét sem védték megfelelően.
Magyarországon több termékkategóriában is különösen rossz a helyzet. A PAN Europe elemzése szerint a 2019-ben a Magyarországról származó minták igen nagy hányadában lehet kimutatni a legveszélyesebbnek minősített hatóanyagok maradványait: a cseresznye 50%-ában, a fejes saláta 38%-ában, az alma 34%-ában és az uborka 32%-ában. Ez nem is meglepő, hiszen Magyarország engedélyezte az EU-n belül a legtöbbet, 50-et a listán szereplő 55 anyagból.