Csaknem 30%-kal esik vissza a csonthéjas gyümölcsök termése Spanyolországban a tavalyihoz képest. A nagy mértékű terméscsökkenés okai klimatikus eredetűek, az időjárás 2022-ben nem volt kegyes Spanyolországhoz: több régióban fagy, özönvízszerű eső és jégeső jelentkezett tavasszal, különösen áprilisban, amikor a fák már virágzásban voltak, illetve néhány tartományban már a gyümölcsök érése is megkezdődött - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A spanyol termelő szövetség előzetes becslése alapján őszibarackból közel 26%-os csökkenésre lehet számítani, laposbarackból 18,6%-os visszaesés várható, ipari barackból majdnem 46,8%-kal fog kevesebb teremni idén, míg kajsziból 37,4%-os, szilvából pedig 14,3%-os csökkenést várnak 2022-ben az előző évihez képest.
Az egyes régiók termése igen változatosan alakul, de általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb termesztőkörzetek kapták az idei időjárástól a legnagyobb pofonokat: különösen igaz ez a harmadik és negyedik legnagyobb termelőnek számító Katalóniára és Aragóniára, ahol 50%-kal illetve 60%-kal csökkent a termés a tavalyi évhez képest.
A nektarin 27%-os, illetve az őszibarack 25% körüli terméscsökkenése a magyar piac szempontjából is kifejezetten érdekes lehet, mivel egyrészt a hazai barackosok súlyos fagykár nélkül vészelték át a tavaszi időszakot, másrészt pedig azért, mert a magyar import az utóbbi években jelentősen eltolódott a spanyol beszerzési források felé.