Ez csípi most sok termelő szemét Magyarországon

Ez csípi most sok termelő szemét Magyarországon

Berla Attila
Idehaza 2024-ben tovább nőtt a tormaexport mennyisége, így már a termés 85 százalékát külföldön értékesítik. Ennek ellenére a gazdák nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a globális felmelegedés okozta aszályos időjárás miatt a mennyiség visszaesett az elmúlt években. Eddig az ágazatot nem érték el azok a fejlesztések, amelyek lendíteni tudnának a termesztésen, és a következő években szükség lesz a specializálódásra, hogy az igényeket ki tudják elégíteni – mondta el az Agrárszektornak Ujházi Attila, a Koch's Torma Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakember elmondta, hogy a termesztők számára - mint minden más mezőgazdasági termelőnek - a két legnagyobb kritikus tényezője az időjárásváltozás, illetve a munkaerőhiány. Éppen ezért egyre nagyobb rugalmasságra és alkalmazkodóképességre van szükség. Hozzátette, hogy az utóbbi években tapasztalható szélsőséges időjárás, különösen az aszályok és a csapadék egyenetlen eloszlása komoly hatással van a terméshozamra és a minőségre is.

Hogyan szerepel a torma a piacon?

Magyarországon a csípős gyökérzöldség termőterületének 98 százaléka Hajdú-Bihar vármegyében található. A tormakivitel mennyisége 2024-ben 13%-kal 9,5 ezer tonnára nőtt, így a hazai tormatermesztés 85 százalékát az export teszi ki. Az értéke pedig 20%-kal 5,6 milliárd forintra emelkedett az előző évben. Az export torma legnagyobb célpiacai Németország, Lengyelország, Csehország és az Egyesült Királyság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magyar torma mind alapanyagként, mind feldolgozott termékként jelentős szereplő az exportpiacokon. Különösen keresett Nyugat-Európában, de a közép-európai országokba is rendszeresen szállítunk. A nyugati országokban a tormafogyasztás elsődlegesen a karácsonyi időszakra összpontosul: halakhoz, füstölt lazachoz a tejszínes tormafogyasztás jelentős. Míg kelet-közép-európai nemzeteknél a húsvét hagyománya mérvadó, ennek megfelelően elsősorban sonkás ételek mellé fogyasztják.

Milyen nehézségekkel küzdenek a tormatermesztők?

Éppen aktuális a tormaültetés, hiszen erre leginkább áprilisban kerül sor dugványozással. A torma alapvetően kedveli a meleg időjárást, viszont érzékenyen reagál a talaj vízháztartásának változásaira. Éppen ezért a nyári hónapokban elengedhetetlen a kiegészítő vízutánpótlás, különösen a hosszabb csapadékmentes periódusokban. Tehát az aszályos időszakokat, rendszeres öntözés mellett tudja csak átvészelni.

A globális klímaváltozás miatt ezek a száraz időszakok sajnos egyre gyakoribbak, ami komoly kihívást jelent a termelők számára. A hajdúsági tormatermő területeken jellemzően ligetes, erdős környezet segíti a talaj vízgazdálkodását, amely egyfajta megoldást jelent a problémára

– fogalmazott Ujházi Attila az Agrárszektornak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tormatermesztés volumene az elmúlt években csökkent, ennek ellenére a kereslet miatt számítani lehet az újabb fellendülésre az elkövetkezendő években. A szakember szerint az öntözésre irányuló fejlesztések szerteágazóak attól függően, hogy milyen lehetőségei vannak a termelőknek, akár a bakhátas árasztástól egészen a csepegtetésig, minden megoldás megtalálható, de erre nincs igazán jól kialakított ipari méretekben alkalmazható modell.

Miért érdemes tormát fogyasztani?

Ez a gyökérzöldség igen sokoldalú, hiszen gazdag C-vitaminban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek segítenek erősíteni az immunrendszert és javítják a vérkeringést, továbbá jótékonyan hat az emésztésre. Emellett természetes antibiotikum, erős antibakteriális és vírusellenes hatása van, ezáltal segíthet a légúti problémák enyhítésében, gyulladásos folyamatok csökkentésében is. Kiváló választást jelent tehát méregtelenítéshez, már az ókorban is használták fertőzések kezelésére.

A tormafogyasztás előnyeinek nem kizárólag egészségügyi, hanem kulináris szempontjai is jelentősek: nemcsak a hagyományos ételek kísérőjeként remek, hanem modern, ízesített változatai különféle fogásokhoz is felhasználhatók, mint például szendvicsekhez, salátákhoz, grillezett húsokhoz, de akár ázsiai vagy fúziós ételekhez is remekül passzol.

Ujházi Attila elmondta, hogy a magyar fogyasztók egyre nyitottabban állnak a különleges ízekhez és az új felhasználási lehetőségek tovább bővíthetik a piacot. A torma manapság számtalan egyéb ételízesítővel helyettesíthető, ezért fogyasztása leginkább az idősebb korosztályra jellemző.

EZ IS ÉRDEKELHET

Habár a tormatermesztés európai szinten is csökken, hazánk eddig is és a jövőben is jelentős szereplő marad ezen a területen – fogalmazott lapunknak a szakember. Mivel a mezőgazdaságon belül ez egy kis szegmens, ezért a nagy lendületet adó fejlesztések sajnos még nem érték el a szektort. A jövőben valószínűleg szükséges lesz a specializálódás és a friss piaci tormaigények kielégítése az ipari feldolgozásra kerülő torma tekintetében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Agrárium 2025
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye
EZT OLVASTAD MÁR?