A banán közkedvelt csemege, szívesen majszolgatjuk el a rohanós hétköznapokon is, azt viszont mégis kevesen tudják, hogy milyen értékes dolgot dobnak ki. Permetszer, műtrágya, serkentő készíthető belőle, emellett igazi vitaminbomba, ami viszont még fontosabb, hogy tea is készíthető belőle. A banántea ásványi anyagokban gazdag és a növények növekedését, egészséges fejlődését és ápolását is segíti - írja a balconygardenweb. Lássuk, hogy tudjuk mi is, házilag elkészíteni (annyit elárulhatunk már előre, hogy nem kell hozzá túl nagy tudomány).
Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!
A tárolás során egyrészt meg kell akadályozni, hogy a gyümölcs vizet veszítsen, vagyis fonnyadjon, másrészt meg kell védeni a romlást, penészedést okozó gombáktól, ami nem könnyű feladat, mert a fonnyadás legjobb ellenszere a magas páratartalom, ami viszont kifejezetten kedvez a penészgombáknak. Ahhoz viszont, hogy ez megvalósuljon, egy többlépcsős eljárást alkalmaznak, amelyet a betakarítás után végeznek el a gyümölcsökön. Egyik ilyen alapvető lépés a gombaölő szeres kezelés: kifejezetten erre a célra engedélyezett gombaölő szerekkel kezelik a gyümölcs felületét (héját), a banán és a citrusok esetében szinte mindig, de az avokádónál és a mangónál is gyakori például az imazalil, a thiabendazol az orthofenilfenol stb. Éppen ezért, a déligyümölcsök esetében számítani lehet arra, hogy a termékek valamilyen tárolhatóságot növelő kezelésen "vettek részt", viszont ezekről a kezelésekről többnyire nem sok információ jut el a vásárlóhoz. Az esetek jelentős részében ez nem jelent különösebb problémát vagy kockázatot, mert a termék meghámozásával a héjon maradt anyagokat is eltávolítjuk. A banán esetében viszont alapvetően nem számolnak a héj elfogyasztásával, ezért nem is kötelező a héjkezelésre használt anyagokat a címkén jelezni. Ezért is fontos, hogy ha tehetjük, lehetőleg válasszunk vegyszermentes termékeket.
Így vágjunk neki
Fogjunk 7-8 darab banánhéjat és vágjuk apró darabokra egy olló segítségével. Ha ezzel megvagyunk, főzzük őket egy liter vízben 3-5 percig és hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le az oldatot. Sőt, akár egy vízzel teli üvegben is tárolhatjuk 3-4 hétig a banánhéjat. Hígítsuk fel 1:2-es arányban, és öntözzük vele a növényeinket. Nagyszerű levélpermetként, de elkészíthetjük úgy is, ha 7-8 banánhéjat a napon hagyunk 3-4 napig, amíg ki meg nem száradnak. Turmixgépben őröljük őket finom porrá, majd keverjünk el 6-8 evőkanál banánhéjport és egy teáskanál Epsom sót egy gallon vízben, és jól keverjük össze. 3-5 hetente használjuk egyszer a növények öntözésére, levélpermetként viszont 10-14 naponként is lehet alkalmazni. A zöldségek, például a paradicsom, a paprika és a kukorica is hálás lesz érte, de a szobanövényeink is!
Készítsünk ecetet
Bár elsőre furcsán hangozhat, de egyfajta ecetet is készíthetünk banánhéjból. Emberi fogyasztásra ez, és az említett oldatok sem alkalmasak! Vannak savas talajt kedvelő növények, mint az áfonya is, amik bizony meg fogják hálálni a "banánecetet". Az ecet elkészítéséhez nincs is más dolgunk, csak erjesszük vízben a banánt, az erjedés során létrejött vizet fogjuk felhasználni. A felhasználáshoz az erjedt vizet 4-6 hétig kell állni hagyni, így létrehozhatjuk a saját ecetünket, amellyel már csak meg kell öntöznünk a savas talajokat kedvelő növényeinket.
Komposztáljuk
A banánhéj egyik legjobb felhasználási módja, ha komposztba tesszük, hiszen igen gyorsan bomlik le. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy apróra vágva, vagy áztatva, esetleg hígtrágya formájában adjuk a komposzthoz - ez azért fontos, mert így sem a vadakat, sem a kártevőket nem vonzza majd oda.