Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.07.15. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.07.15. péntek

agrarszektor.hu
Észak felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de napközben ez a felhősáv szakadozik, vékonyodik, ezért összességében sok napsütésre lehet számítani - derül ki az Agrárszektor pénteki (2022.07.15.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2022.07.15.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2022.07.15.) napon.

2022.07.15. péntek: Észak felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de napközben ez a felhősáv szakadozik, vékonyodik, ezért összességében sok napsütésre lehet számítani. Elszórtan alakul ki belőle záporeső, néhol zivatar, emellett a nyugati határvidékre sodródhatnak be délután, este csapadékgócok. Az északi, északnyugati szelet többfelé kísérik élénk, helyeként erős széllökések.

A hőmérséklet délután 26, 34, késő este 19, 26 fok között alakul.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet.
Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat.

A következő napon várható időjárás

2022.07.16. szombat: Hajnalban a délnyugati, déli határnál erőteljes lehet a felhőképződés, majd napközben a sok napsütés mellett időnként megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzetre számíthatunk. Csapadék általában nem valószínű, de főleg hajnalban a déli, délnyugati határnál kis számban előfordulhat zápor, zivatar, illetve délután is van esély minderre a délnyugati határvidéken. Több helyütt megélénkül, főként az északi megyékben meg is erősödik az északnyugati, északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 19 fok között alakul, de a szélvédett helyeken pár fokkal hidegebb lehet a hajnal. Délutánra 27 és 34 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a Dél-Alföldön mérhetjük a magasabb értékeket.

Friss híreink:

Elkapkodják a magyarok ezt a szuperélelmiszert a boltokból: ezért veszik egyre többen
Bár sokan nem tudják, Magyarországon több mint 100 éves hagyománya van a gombatermesztésnek. Budafokon és Nagytétényben már a 19. század végén termesztettek csiperkét, ami azóta is az egyik legnépszerűbb gombafaj a vásárlók körében. Ezt követi a laskagomba, valamint az utóbbi időben egyre inkább keresetté vált a shiitake és az ördögszekér-laskagomba is. Az pedig, hogy a magyarok odáig vannak a gombáért, egyáltalán nem túlzás, a hazai termesztők egyszerűen nem tudnak annyi gombát előállítani, amit ne kapkodnának el a fogyasztók. De hogy áll a gombatermesztés jelenleg Magyarországon? Hányan foglalkoznak vele, és mennyi gombát állítanak elő? Mi kell ahhoz, hogy valaki maga is nagyüzemi termelővé váljon? Az Agrárszektor erről kérdezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK) és Mutsy Árpádot, a Magyar Gombatermesztők Egyesületének (MaGoTe) elnökét.

Év állattenyésztője: az elképesztő aszály az állattartókat is térdre kényszerítheti
A szárazság, a klímaváltozás, és a folyamatos vízhiány okozza a legnagyobb problémát jelenleg Fekete Benőnek, Magyarország egyik vezető húsmarhatartójának Kiskunfélegyházán. A Bács-Kiskun megyei egyéni vállalkozó 2021-ben elnyerte a Portfolio Csoport Év állattenyésztője díját. Az utóbbi időszak piaci változásai, illetve az extrém aszály miatt több beruházás és építkezés is szünetel a gazdaságnál, ráadásul a szárazság miatt a téli takarmányt, amelyet eddig a gazdaság területeiről be tudtak takarítani, ma már teljes mértékben vásárolni kell.

Eddig bírták a magyar termelők: elképesztő tojásdrágulás jöhet Magyarországon
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai szerint 2022-es év 26. hetében (június 27. - július 3.) a tojás bruttó ára a nagybani piacokon 44-50 forint volt, a fogyasztói piacokon pedig 50-55. Ezzel már elérte azt a szintet, amelyet Raskó György, agrárközgazdász prognosztizált, még májusban. Azóta viszont tovább nőhettek az árak. Kérdés azonban az, hogy fog-e még emelkedni a tojás ára, és ha igen, akkor meddig? Milyen árképző hatások érvényesülnek most az ágazatban? Mi várható a következő időszakban? Az Agrárszektor erről kérdezte meg Pákozd Gergelyt, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) elnökhelyettesét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?