A legnépesebb olasz gazdaszervezet, a Coldiretti a júniusi és júliusi hőhullámok, valamint az országban - és Európában - tapasztalható aszály miatt 5,4 millió tonnára becsüli az idei belföldi ipari paradicsom termést. Ez mintegy 11%-kal marad el az előző évben betakarított mennyiségtől - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Az aszály mellett az idén a gazdáknak a műtrágyák, az üzemanyagok és a csomagolóanyagok árának drasztikus emelkedésével is meg kellett küzdeniük, a Coldiretti szerint a csomagolás már többe kerül, mint maga a termék. Például egy 700 ml-es, 1,3 euróba kerülő üveges paradicsomszósz esetében az ár 10%-át a palack, 8%-át a paradicsom teszi ki, míg 18%-ot a feldolgozás, 6%-ot a szállítás, 3%-ot a fedő, 2%-os a reklám, 53%-ot pedig a disztribúciós költségek adnak ki.
A gazdaszövetség az ipari paradicsom idei termőterületét 70 ezer hektár környékére teszi, amelyen 6500 gazdaság termeli az alapanyagot 90 feldolgozó számára. A legjelentősebb termesztőkörzetek közé Emilia-Romagna, Lombardia, Campania és Apulia tartoznak. Az ágazat tavaly 3,7 milliárd euró értékben állított elő termékeket, ennek 50%-a exportra került. Olaszország Kalifornia után a világ második legjelentősebb termelője, Európában Spanyolország és Portugália előtt, a globális termelés 15%-át adja. Az olasz ipari paradicsomról itt olvashat bővebben: