Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója a szeptember 23-ai ünnepségen elmondta, hogy az elmúlt száz évben nagy változások zajlottak le a baromfitenyésztésben és a szentesi iparszerű baromfi-feldolgozásban egyaránt. A történelmi viharok átalakulásokat, tulajdonosváltásokat hoztak, de a baromfi-feldolgozás mindezek ellenére fennmaradt Szentesen és ma a Hungerit Zrt. tekinthető a tevékenység helyi örökösének.
Beszédében a vállalat vezérigazgatója kitért arra, hogy a szentesi szakemberek híresek arról, hogy bátran alkalmaznak a hazai versenytársak által még nem használt megoldásokat. Ezek között kiemelendő, hogy Magyarországon Szentesen készítettek először iparszerűen baromfivirslit, és szintén itt gyártottak elsőként készre sütött, panírozott baromfitermékeket 1990-ben. Az újításokra, a termékfejlesztésre, a modernizálásra ma is kiemelt figyelmet fordít a vállalat, és Valdor márkanév alatt folyamatosan jelennek meg új, a fogyasztói igényeket kiszolgáló, magas minőségű baromfihús-készítményekkel a piacon.
Volosinovszki János hozzátette, hogy az elmúlt bő egy évben jelentős kapacitásbővítéseket hajtottak végre a Hungeritnél. Az új panírüzem tavaly októberi beindításával évi 11 ezer tonnára sikerült növelniük az előállított termékmennyiséget, és ezzel a legnagyobb hazai gyártókká léptek elő ebben a szegmensben. Hasonló volumenbővítést értek el a szentesi kacsasütő beruházás megvalósításával, melynek köszönhetően megnövelhették a kínálatukat, és a vállalat eddigi 2 millió darabos kacsasütő teljesítményét további 1 millióval emelték. A Hungerit kacsavágó kapacitása jelenleg az egyik legnagyobb egész Európában és a csirkefeldolgozásban is élen járnak, amit az elmúlt időszakban a munkafolyamatok piaci igényekre hangolt átalakításával tettek még hatékonyabbá. Ezzel kiemelkedő mennyiségben, éves szinten már 20 millió csirke feldolgozását végzik el az üzemben, ahonnan a cég jelenleg több mint 20 országba szállítja a kiváló minősítéssel rendelkező termékeit. Ezek közül a legfontosabbak az angol, a német, a román, az osztrák és cseh piacok.
A vállalat továbbra is a fejlődésre, a fejlesztésekre koncentrál, és már előkészítés alatt állnak a soron következő beruházásai. Mind a csirke-, mind a kacsaágazatukban terveznek telepátalakításokat és -fejlesztéseket, valamint telepvásárlásokat, míg a következő időszak legjelentősebb beruházása egy új csirkevágóhíd létrehozása lesz. A tervezés előrehaladott állapotban van és a jelenlegi elképzelések szerint jövőre elindulhatnak a kivitelezési munkálatok. Az új üzem a tervek szerint 2025-től éves szinten 40 millió csirke vágására lesz képes, a legmodernebb technológiai megoldások alkalmazása mellett.
Az ünnepségen a Hungerit Zrt. emlékplakettel és oklevéllel köszönte meg baromfitenyésztő partnereinek, hogy tevékenységükkel hozzájárultak a szentesi iparszerű baromfi-feldolgozás sikereihez, míg Szabó Zoltán, Szentes város polgármestere átadta a Hungerit Zrt. vezérigazgatójának azt az oklevelet, mely tanúsítja, hogy a szentesi iparszerű baromfi-feldolgozás felvételre került a Szentesi Települési Értéktárba. A 100 éves évforduló alkalmából valamennyi, a Hungerit által gyártott Valdor termék is jubileumi csomagolást kap.