Nincsenek könnyű helyzetben a zöldségtermesztéssel foglalkozó hazai vállalkozások. Míg az időjárási nehézségek miatt a termés az elmúlt évek átlagánál jóval szerényebb lett, a magas energiaárak a termékek eltárolását nehezítik meg. Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője a Világgazdaságnak elmondta: télen mindig drágábbak a zöldségek, ekkor ugyanis már a tárolás költségét is bele kell kalkulálniuk a kertészeknek az átadási árakba. A szakember szerint ugyanakkor idén rendkívüli helyzet alakult ki az ágazatban.
A szakember, mint fogalmazott, kritikus időszak előtt állnak, hiszen a brutálisan megemelkedett energiaárak nagyon megnövelték a tárolási költségeket is. Ezáltal a legtöbb termelő most azon gondolkodik, hogy vajon megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítást követően, a földek mellől adják el a terményt. Ráadásul a válság miatt egyre több család próbálja meg visszavenni a kiadásait, ami alapvetően visszafogja a keresletet az élelmiszerpiacon. Így nem meglepő módon joggal tarthatnak attól a gazdák, hogy a megugrott tárolási költségeket jövőre egyszerűen már nem fogják tudni beépíteni az árakba. Elsősorban egyébként a különböző gyökérzöldségekről, a hagymáról és a burgonyáról van szó, amelyekből egyébként sem volt túl jó termés az idén.
Most mindenki szabadulna az árutól, az egyszerű tárolókban karácsonyig lehet minőségveszteség nélkül eltartani a zöldségeket. Ezt követően azonban már speciális hűtőtárolóra van szükség ahhoz, hogy a termék megőrizze a minőségét -
- fogalmazott Ledó Ferenc.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője kitért arra is, hogy nincs túl sok korszerű tároló hazánkban, ráadásul használatát még azok is meggondolják, akik rendelkeznek ilyen kapacitással.