A 2022-es év júliusi és augusztusi extrém hőhulláma nem volt negatív hatással a fokhagymára, mivel azt Andalúziában ekkor már a hűtőházakban tárolták. A kedvezőtlen hatások elsősorban inkább a nagyobb energiaköltségek formájában jelentkeztek, mivel a hűtőházaknak teljes kapacitással kellett dolgozniuk. A meteorológiai tényezők kedvezőtlen kombinációja miatt a termés nagy részét át kellett válogatni, és ez az I. osztályúként forgalmazott mennyiségek rovására ment. A korai tavaszi fokhagymák (fehér és lila) továbbra is dominálnak a többi fajtával (morado, fehér, piros) szemben. Bár az időjárás nem járt kedvében a spanyol termelőknek, a szezon során különösebb növényegészségügyi probléma nem lépett fel - írja a FruitVeB.
A szezon eddigi alakulásáról elmondható, hogy az első hónapokban (májustól októberig) az értékesítés üteme elmaradt a korábbi években megszokottól. A bérköltségek is jelentősen megemelkedtek, és hiány volt betakarító munkásokból. A termelési költségei ezért jelentősen, 15-40 %-kal emelkedtek, de ezeket a termelőknek be kell nyelnie, az eddigi információk szerint nem tudják áthárítani a felvásárlókra vagy a fogyasztókra. Ami a 2022 végi új vetést illeti, a csapadékhiány és az öntözéshez szükséges víz hiánya miatt sok a bizonytalanság. Egyes területeken már megkezdődött a még felhasználható kvótából megmaradt víz felhasználása, de általában véve a termelők még inkább kivárnak. E nagyfokú bizonytalanság miatt a nagy a valószínűsége annak, hogy a következő év termőterülete jelentősen csökkenhet.