A rendkívül aszályos tavasz és nyár miatt a másodvetések jó része is meghiúsult, így az elmaradó másodvetésekkel együtt 15% közötti visszaesés van a csemegekukorica termőterületében is, a feldolgozható alapanyag mennyiségét pedig tovább csökkentette az évszázados méretű aszály: országos átlagban 35% a mennyiségi kiesés, mely régiónként eltérő, egyes térségekben rosszabb a helyzet (különösen az Észak-Alföld régióban, ahol alacsonyabb az öntözött állományok aránya), más térségekben valamivel kedvezőbb - írja a FruitVeB. Mindez a termelés zsugorodása mellett végig gyűrűzik a teljes termékpályán: feldolgozók a késztermék-előállításban is hasonló mértékű kiesést könyvelhetnek el, jóllehet idén 50% körüli alapanyagár-emelést hajtottak végre a konzervgyárak és hűtőházak.
Jelentős problémát okoz, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt a gyártási tervhez képest is kb. 15%-os volt a zöldborsó kiesés és 35% körüli a csemegekukorica kiesés. A csemegekukoricában tapasztalható árualapcsökkenés ennél is nagyobb mértékű lett volna, ha nem alakul páratlanul kedvezően az őszi időjárás: egészen november végéig nem alakultak ki komolyabb fagyok, így a másodvetésű állományok ősszel hosszú szezonban és jó minőségben betakaríthatók voltak. Amennyiben az utóbbi évekhez hasonlóan - október első felében - megérkeztek volna a kora őszi fagyok, a mennyiségi kiesés még ennél is nagyobb lett volna.