Megmenekülhetnek a magyar földek: ennek sok gazda örülhet most

Megmenekülhetnek a magyar földek: ennek sok gazda örülhet most

agrarszektor.hu
Az ország legnagyobb részében már kevésbé volt viharos az időjárás elmúlt néhány nap, az áztató esőkre azonban szükség van, hiszen ezek menthetik meg az őszi vetést. Az elmúlt hónapokban olyan mértékű volt a szárazság, hogy belvíz csak a legrosszabb vízgazdálkodású területeken okozhat gondot.

A HungaroMet csapadéktérképét böngészve az ország egészében legalább 30 milliméter eső esett, a Dunántúlon és Észak-Magyarországon pedig ennek akár két-háromszorosa is lehullott rövid idő alatt - írja a hvg. A csapadék a késő nyári haszonnövények számára már későn jött, hiszen a napraforgó és a kukorica is már aratás alatt áll, így ezek várható hozamán már nem segíthet a nagy mennyiségű eső. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeptember 8-án lefelé módosította a kukorica és a napraforgó várható hozamát, és jelezte:

Az elmúlt 15 év harmadik legrosszabb termése várható (2012 és 2022 után) kukoricából, igaz, a belső felhasználási igényeket még ez is fedezni fogja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Országosan a 874 ezer hektár kukoricaterületből 214 ezer hektár után tettek a gazdálkodók aszálybejelentést, a napraforgó esetében a 680 ezer hektárból 125 ezer hektár után - csak a Dél-Alföldön 160 ezer hektárt érintett a szárazság. Bár nem volt annyira pusztító a szárazság mint 2 évvel ezellőtt, a 2024-es termés így is megszenvedte a különösen meleg és száraz nyarat. Az őszi vetés jövője szempontjából viszont még pont jókor jött a nagy mennyiségű eső. Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) tanácsosa a lapnak elmondta, hogy

összességében mindenképpen inkább pozitívumként kell említenünk az elmúlt napok esőzéseit. Az őszi betakarítás néhány helyen csúszhat pár napot az esőzések miatt, de figyelembe kell venni azt is, hogy a betakarítás több héttel korábban kezdődött az esős időszakot megelőző súlyos aszályos időjárás miatt, volt olyan terület, ahol közel két hónapig egy csepp eső sem esett. A múlt hét kiadós esőzései jellemzően inkább áztató esők voltak, mintsem hirtelen nagy mennyiségű felhőszakadások.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kritikus a helyzet az Alföldön 

Az Alföld egy részén a talaj felső 1 méterében már csaknem 200 milliméter volt a vízhiány, így a csapadék itt inkább csak enyhülést hozott, noha ezek a területek vannak leginkább kitéve a belvíz veszélyének. A szakember kifejtette azt is, hogy olyan nagy mértékű volt a csapadékhiány, hogy attól függetlenül, hogy az országban nagy terület belvízzel veszélyeztetett besorolású, ennyi csapadék ilyen intenzitás mellett és időintervallumban csak elenyésző és rossz vízgazdálkodású területen okozhat rövidebb ideig gondot. A napokban lehullott csapadékmennyiség a mezőgazdasági területeken gyakorlatilag azonnal vagy egy-két nap alatt el is szivárgott, még ha a lakott területeken okozott is esetleg beázást vagy kisebb áradást a front. Ami pedig az esőzéseket illeti, az őszi vetéseknek kifejezetten jót tett, és azoknak is, akik már korábban, még a száraz magágyba vetettek, mint néhány repcetermelő. Akik most nedves magágyba tudják vetni a búzát, azok is örülhetnek, hiszen ez a mostani időjárás igen kedvező lehet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 18. 13:31