2024. április 28. vasárnap Valéria
Figyelem! Súlyos büntetést kaphat, aki ilyen állatot vásárol Magyarországon

Figyelem! Súlyos büntetést kaphat, aki ilyen állatot vásárol Magyarországon

agrarszektor.hu
Egyre több olyan online hirdetés jelent meg az utóbbi időszakban, amely a madárinfluenza járvány miatt korlátozás alá eső területekről, elsősorban Bács-Kiskun megyéből kínál eladásra élő baromfit. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezért arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy amellett, hogy ez súlyos szabályszegés és illegális tevékenység, ami ráadásul komoly kockázatot is jelent, mivel könnyen a járvány kiterjedéséhez, a még érintetlen megyék befertőzéséhez is vezethet.

Több jelzés is érkezett a Nébih felé az elmúlt napokban arról, hogy internetes hirdetési portálokon a korlátozás alatt álló Bács-Kiskun megyei területekről származó élő baromfit, jellemzően víziszárnyasokat kínálnak eladásra az ország egész területén. A jelenleg érvényes előírások szerint ezekről a korlátozott területekről, azaz védő- és megfigyelési körzetekből kizárólag vágóhídra lehet az állatokat szállítani, oda is csak kedvező eredményű előzetes vizsgálatok alapján - olvasható a Nébih oldalán. Mivel a betegséget a fertőzött állatok is terjesztik, így a hirdetések azon túl, hogy súlyos szabályszegésnek számítanak, komoly járványügyi kockázatot is jelentenek, az esetlegesen vírushordozó szárnyasokkal ugyanis hozzájárulhatnak a még mentes megyék befertőzéséhez. 

A Nébih éppen ezért úgy döntött, hogy felveszi a kapcsolatot az érintett szolgáltatókkal és a továbbiakban kiemelten figyeli majd a hasonló hirdetéseket megjelenését, komoly bírsággal sújtva a szabályszegőket. Tekintettel a súlyos kockázatra azon állattartóknak, akik tevékenységükkel bizonyítottan hozzájárulnak a járvány terjesztéséhez, bírósági feljelentéssel is szembe kell nézniük. A felelőtlen állattartói magatartás gazdák százainak okozhat komoly gazdasági kárt. Épp ezért a Nébih arra hívta fel a figyelmét, hogy senki se vásároljon a korlátozás alatt álló területekről élő baromfikat! Az érintett települések listája elérhető a Nébih tematikus oldalán, vagy interaktív térképén. A hatóság emellett azt kérte, hogy ha valaki ilyen jellegű hirdetést lát, a link megküldésével azonnal jelezze azt az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!