Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.12.16. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.12.16. péntek

agrarszektor.hu
Általában erősen felhős vagy borult idő valószínű, de dél, délkelet felé haladva szakadozottabbá válhat a felhőzet, és ott néhol több órára is kisüthet a nap - derül ki az Agrárszektor pénteki (2022.12.16.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2022.12.16.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2022.12.16.) napon.

2022.12.16. péntek: Általában erősen felhős vagy borult idő valószínű, de dél, délkelet felé haladva szakadozottabbá válhat a felhőzet, és ott néhol több órára is kisüthet a nap. Az összefüggő csapadékzóna északkelet felé távozik, mögötte szórványosan valószínű zápor, emellett a déli és keleti megyékben zivatarok is kialakulhatnak. Késő délutántól, estétől az északnyugati tájakon már előfordulhat havas eső, havazás, néhol átmeneti ónos eső is lehet. A déli szelet a Viharsarokban, az egyre nagyobb területen északnyugatira, északira forduló szelet pedig a Dunántúlon kísérik erős lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északi, északnyugati felén 2 és 8, másutt 9 és 15 fok között alakul.
Késő estére -1 és +8 fok közé hűl le a levegő, északnyugaton lesz a leghidegebb, délkeleten az enyhébb az este.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az ország nagyobb részén még meleg fronthatás várható, de északnyugat felől megkezdődik a hideg levegő beáramlása, így az ott élőknél már inkább hidegfronti panaszok jelentkezhetnek. Sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2022.12.17 szombat: Erősen felhős vagy borult idő valószínű, majd a déli óráktól északnyugat felől határozottan csökken a felhőzet. Az ország keleti, északkeleti felén (egy összeáramlási zónában) végig felhősebb maradhat az ég. Tovább folytatódik a halmazállapot-váltás északnyugat felől, így egyre nagyobb területen havas eső, havazás lesz a jellemző, emellett fokozatosan csökken a csapadék intenzitása. Átmenetileg ónos eső is előfordulhat a halmazállapot-váltás idején. Napközben a Dunántúlon hózáporok, a keleti országrészben a már említett összeáramlási zóna mentén havazás valószínű. Az északi, északnyugati szél erős, főleg a hegyvidéki tájakon viharos lesz. Az esti óráktól kezd majd mérséklődni a légmozgás. A maximum -2 és +5 fok között alakul, délkeleten lesz az enyhébb idő.

Friss híreink:

Új korszak kezdődött a magyar agráriumban: így változhat meg a gazdák élete

Elképesztő ütemű technikai-technológiai fejlődés zajlik a világban, és ez alól az agrárgazdaság sem vonhatja ki magát. Az innovációs megoldások gyakorlati felhasználása általában nem olcsó, de aki megismeri és alkalmazni tudja azokat, lépéselőnyre tehet szert az egyre élesebbé váló agrárpiaci versenyben. A Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián, Siófokon az előadók ismereteiket, tapasztalataikat és egyedülálló ötleteiket osztották meg, melyek igazi áttörést hozhatnak az egész hazai agráriumban.

Ezért szárnyal a sárospataki cég: elképesztő, mennyi tejet termelnek évente

2021-ben több, mint 13 millió kilogramm tejet értékesített a 30 éve alakult sárospataki Geo-Milk Kft. A cég az elmúlt 10 évben számos fejlesztést hajtott végre, gyakorlatilag újjáépült az egész telep, a legújabb beruházás egy ellető előkészítő, fogadó istálló. A Portfolio Csoport idén is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, 2022-ben az Év női agrárvállalkozója Leskó Magdolna, a Geo-Milk Kft. ügyvezetője lett.

Nagy változás jöhet a magyar földeken: ilyen növények lephetnek el mindent itthon

Egyre inkább feladja a leckét az időjárás a gazdálkodóknak, mert az eredményes növénytermelésben a korábbiaknál sokkal nagyobb jelentősége lehet a megfelelő vetőmagok kiválasztásának. Vajon az aszály és a drasztikus költségnövekedés miként hat a vetőmagok előállítására és felhasználására a hazai mezőgazdaságban? A Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián, Siófokon tartott kerekasztal-beszélgetésben a szakértők igen kényes témákat érintettek még mindezen kívül. Sőt, mint kiderült, nem is olyan biztos, hogy a klímaváltozás „ránk rúgta az ajtót”.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32