Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.01.06. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.01.06. péntek

agrarszektor.hu
Az ország nagy részén többórás napsütésben lesz részünk, inkább csak átmeneti jelleggel növekedhet meg jobban a felhőzet - derül ki az Agrárszektor pénteki (2023.01.06.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2023.01.06.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2023.01.06.) napon.

2023.01.06. péntek: Az ország nagy részén többórás napsütésben lesz részünk, inkább csak átmeneti jelleggel növekedhet meg jobban a felhőzet. A legtöbb helyen nem várható csapadék, de napközben néhol szemerkélő eső nem zárható ki, estefelé pedig északkeleten alakulhat ki egy-egy zápor. A néhol még élénk északi, északkeleti szél egyre nagyobb területen délire, délnyugatira fordul, és mérséklődik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 7 és 12 fok között várható, de északkeleten néhol egy-két fokkal hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 0 és +6 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A hazánk fölött csütörtökön áthaladó hidegfrontot követően péntek estig még hideg fronthatás várható, estétől azonban már meleg fronthatásra kell készülni.
Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. Fejfájásra, erősödő migrénre is számítani lehet.

A következő napon várható időjárás

2023.01.07 szombat: Gyengén és erősen felhős területek egyaránt előfordulnak, utóbbi délnyugaton kisebb, északkeleten nagyobb területen, másutt több-kevesebb napsütés is várható. Helyenként előfordulhat szitálás, a nap első felében az északkeleti országrészben gyenge eső is. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul.

Friss híreink:

Ezt a traktort veszi most nagyon sok magyar: őrület, mennyit adnak el belőle

2022 decemberében a magyar gazdák mindössze 1 darabbal, azaz 0,3 százalékkal több traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2020 tizenkettedik hónapjához képest azonban 12,8 százalékkal több traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka decemberben a John Deere volt, amelyből 105-öt adtak el a hónapban, a második helyen pedig a New Holland végzett, amelyből 48 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Kubota, a negyedik a Claas, az ötödik pedig a Solis volt az év tizenkettedik hónapjában.

Óriási biznisz lehet ez a gyümölcs itthon: alig termesztik, pedig aranyat ér

Komoly piaci felmérés előzte meg azt a döntést, amikor a Tolna megyei családi gazdálkodás a birstermesztés mellett döntött, kiderült ugyanis, hogy ez a gyümölcs egy komoly piaci rést mutat Magyarországon, és nagyon kevesen foglalkoznak intenzív termesztésben ipari mennyiség előállításával - tudta meg az Agrárszektor Matus Dóra, paksi egyéni vállalkozótól, a Birs birtok tulajdonosától. A gazdaság ma már közel 4,5 hektáron művel 2200 birsfát, emellett a Brancs közösségi piactéren gyümölcsfabérlési lehetőséget is meghirdettek.

Ijesztő, ami a földeken zajlik: pokoli a drágulás, már ennyibe kerül egy hektár

A tizenkilenc uniós tagállam közül, amelyekről rendelkezésre állnak 2021-re vonatkozó adatok is, egy hektár szántóföld ára a skála egyik végpontját jelentő, 3661 eurós horvátországi átlagtól a luxemburgi 47290 eurós átlagig terjedt. A tartomány felfelé valószínűleg még bővülni fog, mivel Hollandiában már 2020-ban is 71 ezer euró felett járt egy hektárnyi szántóföld átlagára, és a termőföldárak az ország valamennyi régiójában meghaladták a 2021-es uniós átlagárat is. A haszonbérletek terén a legutolsó - 2020-as - adatok alapján még mindig Olaszország vezet, a legolcsóbban pedig Szlovákiában lehetett földet bérelni. A termőföldárak terén Magyarország az unió alsó harmadában, a haszonbérleteket illetően viszont a középmezőnyben található.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32