Meglepő hírek érkeztek a külföldi élelmiszerárakról: ezt sokan nem hitték volna

Meglepő hírek érkeztek a külföldi élelmiszerárakról: ezt sokan nem hitték volna

agrarszektor.hu
Elképesztő méreteket öltött az élelmiszerek drágulása Magyarországon: egy-egy nagyobb bevásárlás, már nemcsak az emberek pénztárcájára, de a kedélyükre is komoly terheket ró. És bizony nem kell nyugdíjasnak lenni ahhoz, hogy mindenki kétszer átgondolja, miből mennyit vegyen, és hogy az adott termék az aktuális árán belefér-e még a költségkeretbe. De mi a helyzet külföldön? Milyen árakra számíthat az, aki egy másik országba utazik el épp, vagy már eleve ott is van, hosszabb idő óta?

Nem kell ahhoz nyugdíjasnak, vagy alacsonyabb keresetűnek lenni Magyarországon, hogy az ember gyomra egy-egy vásárlásnál összeszoruljon az árak láttán. Mostanra ott tartuk, hogy egy nagybevásárláskor mdenkinek célszerű alaposan megfontolnia, miből mennyit vásároljon. Az RTL Fókusz utánajárt, hogy mekkora az élelmiszer-infláció Olaszországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, az USA-ban és Mexikóban, illetve, hogyan élnek ott a magyarok, és mennyire kénytelenek spórolni.

László 7 éve él Németországban, egy wellness-szállodában masszőrként és szaunamesterként dolgozik. Mint fogalmazott, havonta körülbelül 2 ezer euróból gazdálkodik, albérletet fizet, autót tart fent, de még mindig nem kell különösebben odafigyelnie arra, hogy mit vásárol. A magyarországi árak viszont megdöbbentették, elmondása szerint utoljára tavaly nyáron járt Magyarországon. László kiemelte, hogy Németországban a tavaly januári 4,9%-hoz képest decemberre 20,7%-os lett az élelmiszer-infláció, ám ez csak a fele magyarországinak. Mindez úgy, hogy a fizetések köztudottan lényegesen magasabbak. László beszélt arról is, hogy Németországban a tej - átszámítva - 280-350 forint körül mozog, a toastkenyérhez 581, a tejfölhöz 269 forintnyi összegért lehet hozzájutni. A tehéntúró nagyon olcsó, mindössze 292 forint. A 10 darabos tojás sem drága, 386 forint. Emlékeztetőül, tavaly januárban álunk is ennxi volt a tojás ára. A legnagyobb meglepetést mégis a magyar Pick szalámi okozza: ez odakint 2254 forint, míg a határon belül 5000 forint közelében van ugyanakkora kiszerelésben. László elmondta, a spórolással szerencsére nem igazán kell foglalkoznia. Magyarországon azonban ez nem így lenne, éppen ezért nem is tervezi, hogy hazaköltözik.

Kati férjével és kislányával az olaszországi Ravennában lakik, mindössze 830 kilométerre Magyarországtól. A szüleivel napi szinten telefonon tartja a kapcsolatot, és nincs olyan beszélgetés, amikor ne kerülne szóba a hazai élelmiszerek drágulása. Kati szerint, bár Magyarországon elég rendesen felment hús ára meg a tej ára, Olaszországra ez ennyire nem jellemző. Mint mondta, az élelmiszerek árán túl az áramárak és az energiaárak növekedtek. Olaszországban egy élelmiszerboltban a legolcsóbb tészta 500 grammos kiszerelésben átszámítva 277 forintba került, fele annyiba, mint nálunk. Kati úgy fogalmazott, hogy 10 évvel ezelőtt nem spóroltak: mindent beraktunk a kosárba, ami kellett, még azt is, ami nem. A mostani drágulás miatt azonban ma már tudatosabban vásárol. Az olasz vásárlóknak az egy évvel ezelőttihez képest nem kell annyira mélyen a zsebükbe nyúlni: míg tavaly januárban 3,6%-os volt az élelmiszer-infláció, addig decemberre a 13,3%-ra nőtt.

Zsuzsi 3 gyerekével és férjével 11 éve él Skóciában, a férje pizzafutárként dolgozik, ő pedig asszisztens. Azt mondja, nem nagyon nézi az árakat, még nem kell spórolniuk. Mint fogalmazott, ott is minden megváltozott, minden sokkal nehezebb, de még mindig sokkal élhetőbb, mint otthon. A szociális háló nagyon erős, gyakorlatilag mindenféle támogatást megkaphat az ember, függetlenül attól, hogy fiatal-e, vagy idős. De hasonlóképpen nem jelent gondot, ha valakinek van gyermeke, ahogy az se, ha nincs. Arról nem is beszélve, hogy még több munkalehetőség van, mint eddig. Az Egyesült Királyságban az élelmiszer-infláció a múlt januári 4,4%-ról 17%-ra nőtt. 1 kiló fehér kenyér átszámítva 550 forint, a tojás darabja 84 forint. Az étolaj, ami itthon ugyancsak hatósági áras, Skóciában 1210 forintba kerül. Zsuzsi szerint Skóciában is érezni lehet a válságot, de nem annyira, mint Magyarországon.

Az Egyesült Államokban tavaly januárban 6,7%-os volt az élelmiszer-infláció, és decemberre csekély mértékben, 10,4%-ra nőtt. Mariann, aki Las Vegasban él amerikai férjével, saját wellnessakadémiáján pilatesoktatókat képez. Elmondása szerint a drágulás leginkább a tojás árán érzékelhető, ami 49%-kal kerül többe. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy épp madárinfluenza tizedeli a csirkeállományokat, és nehéz tojáshoz jutni. Darabja egyébként átszámítva 270 forint. A legolcsóbb tej litere 550 forint, a fehér toastkenyér kilója 770 forint. Mariann beszélt arról is, hogy ők is érzik az áremelkedést: amíg a korábbi években 80-120 dollárból kijött a heti nagybevásárlás, ma már ezt inkább 180 dollár körüli összegből jön ki, és ekkor még nem is luxustermékekről beszélt, hanem sima alapélelmiszerekről.

A napfényes Mexikóban nemcsak az óceán és a klíma ad okot a gondtalanságra, hanem a benzin- és az élelmiszerárak is. A tavalyi évben mindössze néhány pesóval nőtt a benzin ára, vagyis a mexikóiak feje soha nem az olajárak miatt fő. Tény, hogy a háború nem is lehetne tőlük távolabb, és a Mexikói-öbölben saját maguk is termelnek ki olajat. Az élelmiszer-infláció Mexikóban a januári 12%-ról decemberre szinte nem emelkedett, mindössze a 12,7%-ot érte el. A tej, kenyér, vaj, sajt, üdítő ára hasonló, mint nálunk. Az éttermi árak megdöbbentően alacsonyak, az utcai étkezésről már nem is beszélve. Mexikótól tízezer kilométerre, Magyarországon azonban mindenki csak azt várja, hogy egyszer csak megálljon a drágulás, minden ugyanannyiba kerüljön, mint tavaly ilyenkor.  

Az amerikai inflációban nagy beszakadás, 3%-os csökkenés van, szintén hajtűkanyar van a német inflációban, a 10% visszalépett 8-ra - mondta, Sándorfi Balázs gazdasági elemző. A szakember úgy véli, idén nem lesznek olcsóbbak az élelmiszerek Magyarországon, de ha az árak növekedése megállna, az némi reménnyel kecsegtetne mindenkit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!